86ERYZ36GVL94
 

Partea 5: Căi de ieșire din afacerea ta

Am vorbit anterior de Vasile și de Dan.

Dar hai acum să vedem ce fac ei atunci când se gândesc să-și vândă afacerea:

Ce face Vasile pt a vinde afacerea PNG.p

După cum am spus, aceasta nu e o cale bună.

Își va da seama și Vasile după 6-12 luni.

Dan însă știe deja ce opțiuni are pentru a putea ieși cu succes din afacerea sa.

Iată-le:

Cum poti iesi din afacerea ta Complet 80

Desigur, cel mai simplu e să te uiți dacă vreun membru al familiei tale este interesat să-ți preia afacerea.

Mă refer aici în principal la fiu/fiică și ginere/noră. (În continuare vor folosi prenumele masculin chiar dacă e vorba despre fiică sau noră, pentru a ușura înțelegerea)

Dacă vreunul dintre ei ar fi interesat atunci verifică în ce măsură ar putea acesta în stare să continue afacerea.

Iar dacă este în stare, trebuie să te gândești în mod serios la viitorul tău și al partenerului sau partenerei tale de viață.

De ce?

Deoarece la cedarea unei afaceri între membri unei familii, banii intervin destul de rar. Iar dacă intervin, prețul e mult mai mic decât cel real. În plus, acel preț e plătit de regulă în tranșe.

Există așadar un risc real să pierzi afacerea sau să o dai „pe nimic”.

Gândește-te de ce ai început în primul rând afacerea asta... La această întrebare cei mai mulți mi-au răspuns că pentru a atinge și apoi a susține un anumit nivel și stil de viață, pentru acea siguranță financiară pe care 

cu toții ne-o dorim. Mă rog, nu au folosit exact cu aceste cuvinte. Dar asta era ideea.

Iar acum tocmai această siguranță financiară și nivel de viață este periclitată cu cedarea afacerii unui membru al familiei.

Unii evită această viitoare problemă construindu-și din timp o altă afacere mult mai simplă și mai stabilă, ca de exemplu cumpărarea de imobile și închirierea lor. Astfel, pot renunța la afacerea lor de bază atunci când au o anumită vârstă și vor să iasă din ea.

Și mai bine însă ar fi să vinzi afacerea de bază la un preț și condiții cât mai bune, să păstrezi o parte din bani pentru a-ți asigura comfortul și nivelul de viață pentru a nu mai trebui să muncești vreodată în tot restul vieții tale, dacă valoarea afacerii tale îți permite acest lucru. Pe urmă, cu banii rămași poți ajuta membrii familiei să înceapă o nouă afacere.

 

Uneori aceste lucruri nu sunt posibile din diferite motive.

 

Am întâlnit o persoană foarte bogată. Mi-a spus la un moment dat despre el că „Cine ar fi crezut acum 40-50 ani că un DJ bețiv va ajunge la acest nivel?” A avut mai multe soții. Are un fiu de 35-40 ani. Dar nu vrea să îi lase lui nimic din averea sa, ci vrea să o doneze unei fundații. Am rămas fără cuvinte. Apoi a mai adăugat: „Fiecare trebuie să-și poarte crucea. Crucea mea este el” arătând cu degetul o poză cu fiul său.

 

 

Unele afaceri însă pur și simplu nu se pot vinde.

 

De regulă sunt servicii profesionale conduse de un profesionist. Fără acesta afacerea nu mai are nicio valoare. 

 

Dar mai sunt și alte afaceri normale, reale în acestă situație.

 

Așa că singura cale de a câștiga ceva din închiderea lor e prin lichidare.

 

Asta nu înseamnă doar o vânzare de active la prețuri derizorii.

 

Înseamnă și „stoarcerea” afacerii de bani în ultimii 3-5 ani înainte de închiderea ei. Adică anual scoți o sumă pe care o economisești, fără a mai investi ceva în ea.

Cedarea afacerii unui membru din familie și lichidare ei sunt folosite în circa jumătate din afacerile de la noi, în proporții relativ egale.

Cealaltă jumătate e constituită din încercarea de a vinde afacerea.

Poate fi făcută către angajații proprii sau către echipa ta de conducere - i se mai spune MBO de la Management BuyOut - sau către terți.

 

Acest lucru îl facem și noi folosind mai multe căi pentru asta, în funcție de specificul și de dimensiunea afacerii tale.

 

Metoda noastră cea mai folosită pentru afaceri ce au o valoarea de cel mult 10 milioane Euro este găsirea de cumpărători prin contactarea lunară a 60 investitori (după cum am descris-o anterior).

 

Pentru unele afaceri mai de nișă nu putem contacta decât 20 investitori în fiecare lună.

Pentru altele contactăm lunar chiar și 100 investitori.

La fiecare 20-30 investitori găsim în medie unul cu adevărat interesat să preia afacerea.

Dar nu e momentul să intru în detalii acum.

Ideea esențială este că în 4-7 luni vom găsi între 5 și 10 investitori foarte intersesați să-ți preia afacerea, cu care vei putea să negociezi detaliile în mod direct. Te putem ajuta și la negocieri - până la final.

Poate te întrebi dacă această abordare a vânzării poate fi aplicată la orice afacere... Răspunsul e Da.

Obișnuiesc să zic că orice afacere se poate vinde dacă putem demonstra valoarea ei pentru o anumită persoană.

REZUMAT:

  1. Vasile va căuta orice soluții ce nu-l costă pentru a-și vinde afacerea. Din păcate rareori se întâmplă să aibă succes în acest fel

  2. Dan știe că are doar 3 căi mari de ieșire din afacerea sa. Două din ele le poate face singur. Pentru vânzare afacerii însă apelează la profesioniști.

  3. Cea mai simplă și eficientă cale de vânzarea a unei afaceri este de a contacta lunar 20, 60 sau chiar 100 de investitori.