86ERYZ36GVL94
 

Partea 4: Tipuri de întreprinzători ce doresc să-și vândă afacerile

Când am început această aventură în vânzarea afacerilor în primăvara lui 2016 credeam că va fi simplu.

 

Cum să nu cred asta când în urma unul simplu anunț pe Facebook au fost 46 de întreprinzători (din câte îmi amintesc) ce au răspuns respectivului anunț, dorind să mă ocup de vânzarea afacerii lor.

 

Era clar că era o durere foarte mare în domeniu.

 

Era clar că piață există din moment ce orice întreprinzător odată intrat într-o afacere, într-un fel sau altul va trebui să iasă din ea.

 

Pentru firmele mari existau multe soluții și ajutor profesionist, atât local cât și prin firmele de consultanță internațională.

 

Însă de firmele mici și mijlocii, cu o valoarea de cel mult 10 milioane Euro (a se citi însă până în 5 milioane Euro) nu prea era mare lucru: 2-3 site-uri cu anunțuri și cam 2-3 business broker-i ce știau ceva.

 

Situația nu s-a schimbat mult nici până azi - au apărut mulți „business broker-i” convertiți din agenți imobiliari.

De ce nu era simplu?

Poate din cauza mea. Eram la începuturi.

Poate a contribuit foarte mult lipsa generațiilor neîntrerupte de comunism de întreprinzători din tată-n fiu ce știu cam ce implică vânzarea unei afaceri. 

Poate a contribuit și confuzia acestui domeniu cu cel imobiliar.

Cert este că curând am ajuns la concluzia că există doar două tipuri de întreprinzători ce doresc să-și vândă afacerile.

Pentru a-i identifica mai ușor, le-am dat și nume.

Unuia Vasile. Altuia Dan.

Am lucrat cu ambii. Am ajuns astfel să-i cunosc. Profesional.

 

Cred că cel mai simplu să-i cunoști și tu este vizual, după cum poți observa în imaginea de mai jos: 

Vasile si Dan PNG 1000 cu 750.png

Vasile reprezintă calea zbuciumată a unui întreprinzător pentru a supraviețui și a mai face un pas în față, atunci când poate. Mai exact e rezultatul felului cum vede el lumea, cum se comportă și cum acționează în concordanță.

În timp ce Vasile se gândește cum să vândă cât mai repede afacerea pentru a scăpa de actualele probleme financiare, cu concurența, cu angajații săi sau orice altele ar avea, lui Dan îi merge bine afacerea, dorind să o vândă deoarece nu are cui să o lase. De aceea nu se grăbește cu vânzarea dar după ce ce decide să o vândă e dispus să facă tot ceea ce e necesar pentru asta. Rămâne 100% implicat în vânzarea afacerii sale de la început și până la final. 

An după an afacerea lui Vasile crește foarte puțin - de cele mai multe ori însă scade. E mereu supra-încărcat de muncă și de îngrijorări, încercând să le facă pe toate singur sau cu cât mai puțini oameni pentru a încerca să economisească câte ceva. Apelează extrem de rar la specialiști - mai exact doar atunci când nu îl costă.

Preocuparea zilnică a lui Vasile este să nu piardă afacerea. E mereu suspicios pe oricine și oricând se pune problema de bani, negociind extrem de dur și fiind mulțumit doar atunci când mai câștigă ceva de fiecare dată când discută și re-discută un contract. Cu toate acestea evită să ia un angajament, schimbându-și cuvântul după interesul său de moment.

Pe de altă parte Dan are o afacere absolut normală, dar cu rezultate foarte bune datorită accentului pe care îl pune pe oameni, pe echipa sa, pe angajarea specialiștilor pe probleme specifice și pe o gândire strategică însoțită de un plan de acțiune.

 

Încearcă mereu să-i înțeleagă pe cei cu care vorbește, să-i ajute și să-i încurajeze. Iar acest lucru îi oferă o stare de bine, de bună-dispoziție.

 

Spune mereu că „o afacere e bună când pentru toți e bună”. De aceea nu face presiuni pe furnizori și nici nu acceptă ca cineva să îi lucreze gratuit: știe din experiență că procedând astfel nu se poate aștepta la rezultatele cele mai bune.

 

De mai multe ori am încercat să vând afacerile unor întreprinzători asemeni lui Vasile. Așa am început.

 

N-am reușit. Cunosc doar un singur exemplu de succes în acest sens.

Așa că m-am întrebat ce se întâmplă cu aceste afaceri?

Ce se întâmplă cu întreprinzătorii asemeni lui Vasile?

Cu atât mai mult cu cât numărul acestor întreprinzători este muuult..., mult mai mare decât cel a Dan-ilor.

Adevărul este căe cele mai multe ori afacerea lui Vasile va falimenta, ajungând să fie lichidată.

Uneori însă Vasile realizează că calea sa nu e cea optimă. Acest lucru se întâmplă de obicei la circa un an de când încearcă prin diferiți intermediari plătiți doar la comision de succes și după ce a pus 2-3 anunțuri „evidențiate” pe câteva site-uri de vânzări de afaceri.

Își re-analizează afacerea, își crează o mică echipă de conducere, crește vânzările, iar după alți doi ani încearcă din nou să o vândă.

De data aceasta însă va apela la specialiști pe care acum e dispus să îi plătească.

Tocmai acest lucru transformă un Vasile în Dan.

Adevarul ascuns vanzari afaceri 4 - Aleg

Îmi amintesc de filmul Matrix. Mai exact la momentul în care Morpheus îi dă lui Neo 2 pastile, punându-l să aleagă una din ele, spunându-i:

„Asta e ultima ta șansă. După asta nu mai există cale de întoarcere. Dacă iei pastila albastră povestea se va sfârși. Te vei trezi în patul tău și vei putea crede în orice vrei. Dacă iei pastile roșie, vei rămâne în Wonderland și îți voi arăta cât de adâncă e vizuina iepurelui. Amintește-ți doar că tot ce îți spun e adevărul - nimic mai mult.”

Pentru mine înseamnă că Vasile a ales într-un final pastila roșie.

Și noi am ales tot pastila roșie după ce am învățat pe pielea noastră că chiar și o discuție cu Vasile e doar o pierdere de vreme.

Doar Dan contează.

De atunci nu a mai fost cale de întoarcere nici pentru noi, la fel ca și pentru Neo (din Matrix) sau pentru unii Vasile.

REZUMAT:

  1. Cele două tipuri de întreprinzători numiți Vasile și Dan.

  2. Vasile se zbate să țină afacerea pe picioare aproape indiferent de modalitățile folosite în acest scop.

  3. Dan procedează într-un alt fel, având succes nu doar profesional

  4. Într-un final, Vasile realizează diferența și se transformă în Dan, având o șansă mare să-și vândă afacerea la a doua încercare.