86ERYZ36GVL94
 

Partea 2: Adevărul ascuns despre vânzările de afaceri prin anunțuri online

Adevarul ascuns vanzari afaceri 2.jpg

Bună, din nou!

Care e cea mai mare problemă a vânzărilor de afaceri prin anunțuri online?

Este faptul că foarte puțini investitori serioși urmăresc astfel de anunțuri.

Și de ce le-ar urmări?

 

Dacă te uiți la descrierile câtorva afaceri de pe aceste site-uri și vei citi „printre rânduri” vei descoperi că sunt afaceri cu probleme iar disperarea proprietarilor i-a împins să le posteze, în cele mai multe cazuri.

 

Am întâlnit doar întreprinzători mândri de ei și de ce au realizat. Și eu sunt la fel.

 

Cât de greu e unui astfel de om să ceară și să caute ajutor? N-ai cum să nu îi înțelegi.

Cu toate acestea, dacă vei privi lucrurile din punctul de vedere al unui investitor... ai da bani pe o astfel de afacere?

 

Desigur, unii tocmai asta caută: afaceri cu probleme pe care să le preia cât mai ieftin cu putință.

Asta ne duce la a doua problemă: dacă ești contactat de pe urma anunțului tău, cel mai probabil vei fi contactat de persoane ce îți vor oferi un preț derizoriu, sau de către intermediari ce își vor oferi serviciile contra unui comision de succes.

De obicei, acel comision de succes este de 3%.

Nu-ți pare cunoscut această cifră? 

E comisionul maxim pentru agențiile imobiliare.

Mai exact, te vor contacta agenți imobiliari convertiți ca „business-broker”, lucrând identic cum au lucrat anterior. La urma-urmei și o afacere e tot ca un imobil, nu-i așa?

Fals. E de zeci de ori mai complex.

E ca și cum ai spune că și zugravul e pictor, că doar tot cu pensulă lucrează.

Dar cum să nu fii de acord cu această propunere?

Dacă nu vor veni cu un cumpărător, pe tine ca întreprinzător cu o afacere de vânzare nu te va costa nimic. Iar dacă vine cu unul și i-o vinzi, ce e aia 3%. Ești dispus să-i dai chiar și 10%.

E afacerea perfectă pentru tine din toate punctele de vedere.

Dar hai să vedem ce se va întâmpla în continuare...

 

Ce crezi că vor face acești „business broker-i”?

 

Vor pune după cum ai făcut și tu un anunț online pe un alt site și... și așteaptă ca și tine să le sune telefonul. Dacă sună, bine. Dacă nu... la fel.

 

Implicarea lor în rest se apropie de zero.

 

Calculele lor sunt simple: ei știu că au nevoie de 30-40 afaceri pentru a vinde una din ele și a încasa 3%

 

Deci singurul lor scop este să adune 30-40 astfel de afaceri, în prima fază. Pe urmă vor să dubleze numărul lor pentru a vinde 2 afaceri în cele 18 luni.

 

Ce relații poate da un „business broker despre o anumită afacere atunci când are în „portofoliul” său circa 100 de afaceri?

 

Cât de bine reprezintă acesta interesul tău?

 

De fapt, reprezintă oare interesul tău? Adică încearcă oare să maximizeze prețul de vânzare al afacerii tale și să obțină cele mai avantajoase condiții cu putință pentru tine?

La prima vedere, da. Deoarece comisionul său de succes e procent din prețul de vânzare.

Însă el știe că dacă insistă să obțină 1 milion Euro, să zicem, pentru afacerea ta, poate pierde vânzarea. De aceea va încerca să te convingă să accepți 800.000 Euro, de exemplu.

În acest caz el câștigă sigur un comision de succes de 24.000 Euro, pierzând 6.000 Euro pentru reducerea prețului cu 200.000. Pentru el e mai mult decât OK.

Tu însă vei pierde 200.000 Euro. Iar pe el nici nu-l interesează.

Interesul său e strict comisionul lui. Nu reprezentarea ta, pentru a obține maximul a ce se poate.

Iar dacă toate acestea se vor finaliza cu cel mai bun scenariu posibil, adică cu vânzarea afacerii tale, va fi nevoie de 1-2 ani pentru a ajunge în acel punct.

Ce se va întâmpla cu tine și cu afacerea ta în tot acest timp?

Am făcut un mic studiu pe 27 afaceri de vânzare după 1 an de când au postat anunțuri online. Îl poți citi aici.

 

Pe scurt, din acestea 8 afaceri nu mai erau de vânzare deoarece proprietarii lor le-au lichidat la circa o treime din valoarea pe care o ceruseră inițial. 

 

Prețul cerut după 1 an a scăzut la 50-60% din cel inițial, la 14 afaceri.

Celelalte 5 aveau prețurile relativ aceleași. Cu toții știm însă cât mai valorează o afacere a cărui proprietar dorește să o vândă după circa 1 an: cel mult jumătate din cât credea că valorează inițial.

Hai să facem un calcul pentru o afacere cu o valoare de 1 milion de Euro. Dacă nu are o puternică componentă imobiliară inclusă în cei 1 milion atunci după 1 an va pierde circa 500.000 Euro din valoarea ei.

 

Împărțind această pierdere de 500.000 Euro la 12 luni va rezulta o pierdere lunară de peste 40.000 Euro.

 

Așadar... chiar nu ai nimic de pierdut așteptând 1-2 ani ca „business-broker-ul” să vină la tine cu un eventual investitor doar pentru un comision de succes?

Câți ți-au spus până acum acest trist adevăr?

Adevarul ascuns vanzari afaceri 2 invest

Să presupunem pentru un moment că un investitor serios citește anunțul tău online și e cu adevărat interesat de afacerea ta.

Ăsta e unul din cele mai bune scenarii, nu-i așa?

De regulă, întreprinzătorii trec printr-un proces de vânzare a afacerii lor doar 1 dată în viața lor. E cea mai mare și mai importantă tranzacție a lor.

Cu toate acestea nu prea știu de unde să înceapă și cum se face.

În contrapartidă, un investitor sau un angajat al departamentului de dezvoltare a unei firme mari preia afaceri în mod curent. Vede chiar sute de afaceri ca și a ta în fiecare an.

Tot anual negociază de zeci de ori. În final preia câteva afaceri, în fiecare an.

Are o foarte mare experiență în asta. Știe cam toate tertipurile ce pot fi folosite pentru a-și maximiza interesul.

Cu un astfel de profesionist vrei să-ți măsori forțele?

Tu împreună eventual cu un „business broker”?

Sau chiar singur?

Atunci... tu ce îmi propui să fac?

Depinde de afacerea ta.

Dacă crezi că cel ce ți-ar prelua afacerea este în mod sigur o persoană tânără pentru care socrul cu dare de mână ar fi dispus să-i cumpere o afacere ca a ta, ca dar de nuntă (e doar un caz ipotetic, desigur) asta ar însemna să cauți acul în carul cu fân.

Din experiență știu că o soluție mult mai bună decât anunțurile publicitare pe platformele de vânzări de afaceri este un anunț pe Facebook, dat de un cunoscut al tău (nu direct de către tine) sau să creezi un cont nou, cu un alt nume pentru a putea păstra confidențialitatea demersului tău.

 

Noi am mers cu un pas și mai departe: am căutat o poveste morală pentru adulți, am tradus-o în românește iar la finalul ei am făcut legătura cu afacerile de vânzare.

N-am reușit să le vindem. Au fost doar teste.

De ce teste? Pentru că proprietarii respectivelor afaceri țineau să ne plătească doar pe bază de comision de succes.

Poți citi întregul articol scris imediat după testele respective aici.

Impactul promovării respectivelor afaceri de vânzare a avut un succes nesperat deoarece le-am cuplat cu niște povești frumoase.

De aceea îți pot recomanda această cale, dacă crezi că cumpărătorul afacerii tale ar fi o persoană foarte greu de găsit.

În realitate însă sunt foarte puține astfel de cazuri...

REZUMAT:

  1. Investitorii serioși nu citesc anunțurile online cu afaceri de vânzare.

  2. „Business broker-ii” își urmăresc doar propriile interese. Nu pe ale tale.

  3. La o afacere de 1 milion Euro poți pierde peste 40.000 Euro în fiecare lună așteptând ca alți intermediari să ți-o vândă doar pentru comision de succes.

  4. Investitorii profesioniști au foarte multă experiență în a prelua afaceri, în timp ce tu ești la prima ta experiență.

  5. Mai bine încearcă prin Facebook, legând vânzarea afacerii tale de o poveste morală ca și suport de propagare a mesajului tău.