86ERYZ36GVL94
 

Vânzări Afaceri

Îți vindem afacerea folosind un sistem propriu în 5 pași în care accentul îl punem pe a-ți vinde afacerea celor mai buni clienți posibili, în cel mai scurt timp, cu șansele de vânzare cele mai mari – de regulă în 2-3 luni. Vom fi lângă tine mereu până la încheierea vânzării.

Aplică pentru o Consultație Gratuită

Ai dori să vorbești cu un consultant senior despre cum s-ar putea putea vinde afacerea ta?

Programează-ți o discuție chiar aici și te vom suna pentru a vedea cum te-am putea ajuta. 

În ce constă sistemul propriu în 5 pași?

  1. Idenditificare tuturor căilor de ieșire din afacerea ta

  2. Crearea listei cu cei mai cumpărători posibili ai afacerii tale

  3. Crearea materialelor necesare vânzării afacerii

  4. Contactarea cumpărătorilor și negocierile inițiale

  5. Creare de noi liste si noi contactări până la încheierea vânzării

Care e alternativa?

Iată o povestea adevărată în acest sens:

Când am început această aventură în vânzarea afacerilor în primăvara lui 2016 credeam că va fi simplu.

 

Cum să nu cred asta când în urma unul simplu anunț pe Facebook au fost 46 de întreprinzători (din câte îmi amintesc) ce au răspuns respectivului anunț, dorind să mă ocup de vânzarea afacerii lor.

 

Era clar că era o durere foarte mare în domeniu.

 

Era clar că piață există din moment ce orice întreprinzător odată intrat într-o afacere, într-un fel sau altul va trebui să iasă din ea.

 

Pentru firmele mari existau multe soluții și ajutor profesionist, atât local cât și prin firmele de consultanță internațională.

 

Însă de firmele mici și mijlocii, cu o valoarea de cel mult 10 milioane Euro (a se citi însă până în 5 milioane Euro) nu prea era mare lucru: 2-3 site-uri cu anunțuri și cam 2-3 business broker-i ce știau ceva.

 

Situația nu s-a schimbat mult nici până azi - au apărut mulți „business broker-i” convertiți din agenți imobiliari.

De ce nu era simplu?

Poate din cauza mea. Eram la începuturi.

Poate a contribuit foarte mult lipsa generațiilor neîntrerupte de comunism de întreprinzători din tată-n fiu ce știu cam ce implică vânzarea unei afaceri. 

Poate a contribuit și confuzia acestui domeniu cu cel imobiliar.

Cert este că curând am ajuns la concluzia că există doar două tipuri de întreprinzători ce doresc să-și vândă afacerile.

Pentru a-i identifica mai ușor, le-am dat și nume.

Unuia Vasile. Altuia Dan.

Am lucrat cu ambii. Am ajuns astfel să-i cunosc. Profesional.

 

Cred că cel mai simplu să-i cunoști și tu este vizual, după cum poți observa în imaginea de mai jos: 

Vasile si Dan PNG 1000 cu 750.png

Vasile reprezintă calea zbuciumată a unui întreprinzător pentru a supraviețui și a mai face un pas în față, atunci când poate. Mai exact e rezultatul felului cum vede el lumea, cum se comportă și cum acționează în concordanță.

În timp ce Vasile se gândește cum să vândă cât mai repede afacerea pentru a scăpa de actualele probleme financiare, cu concurența, cu angajații săi sau orice altele ar avea, lui Dan îi merge bine afacerea, dorind să o vândă deoarece nu are cui să o lase. De aceea nu se grăbește cu vânzarea dar după ce ce decide să o vândă e dispus să facă tot ceea ce e necesar pentru asta. Rămâne 100% implicat în vânzarea afacerii sale de la început și până la final. 

An după an afacerea lui Vasile crește foarte puțin - de cele mai multe ori însă scade. E mereu supra-încărcat de muncă și de îngrijorări, încercând să le facă pe toate singur sau cu cât mai puțini oameni pentru a încerca să economisească câte ceva. Apelează extrem de rar la specialiști - mai exact doar atunci când nu îl costă.

Preocuparea zilnică a lui Vasile este să nu piardă afacerea. E mereu suspicios pe oricine și oricând se pune problema de bani, negociind extrem de dur și fiind mulțumit doar atunci când mai câștigă ceva de fiecare dată când discută și re-discută un contract. Cu toate acestea evită să ia un angajament, schimbându-și cuvântul după interesul său de moment.

Pe de altă parte Dan are o afacere absolut normală, dar cu rezultate foarte bune datorită accentului pe care îl pune pe oameni, pe echipa sa, pe angajarea specialiștilor pe probleme specifice și pe o gândire strategică însoțită de un plan de acțiune.

 

Încearcă mereu să-i înțeleagă pe cei cu care vorbește, să-i ajute și să-i încurajeze. Iar acest lucru îi oferă o stare de bine, de bună-dispoziție.

 

Spune mereu că „o afacere e bună când pentru toți e bună”. De aceea nu face presiuni pe furnizori și nici nu acceptă ca cineva să îi lucreze gratuit: știe din experiență că procedând astfel nu se poate aștepta la rezultatele cele mai bune.

 

De mai multe ori am încercat să vând afacerile unor întreprinzători asemeni lui Vasile. Așa am început.

 

N-am reușit. Cunosc doar un singur exemplu de succes în acest sens.

Așa că m-am întrebat ce se întâmplă cu aceste afaceri?

Ce se întâmplă cu întreprinzătorii asemeni lui Vasile?

Adevărul este că de cele mai multe ori afacerea lui Vasile va falimenta, ajungând să fie lichidată.

Uneori însă Vasile realizează că calea sa nu e cea optimă. Acest lucru se întâmplă de obicei la circa un an de când încearcă prin diferiți intermediari plătiți doar la comision de succes și după ce a pus 2-3 anunțuri „evidențiate” pe câteva site-uri de vânzări de afaceri.

Își re-analizează afacerea, își crează o mică echipă de conducere, crește vânzările, iar după alți doi ani încearcă din nou să o vândă.

De data aceasta însă va apela la specialiști pe care acum e dispus să îi plătească.

Tocmai acest lucru transformă un Vasile în Dan.

Adevarul ascuns vanzari afaceri 4 - Aleg

Îmi amintesc de filmul Matrix. Mai exact la momentul în care Morpheus îi dă lui Neo 2 pastile, punându-l să aleagă una din ele, spunându-i:

„Asta e ultima ta șansă. După asta nu mai există cale de întoarcere. Dacă iei pastila albastră povestea se va sfârși. Te vei trezi în patul tău și vei putea crede în orice vrei. Dacă iei pastile roșie, vei rămâne în Wonderland și îți voi arăta cât de adâncă e vizuina iepurelui. Amintește-ți doar că tot ce îți spun e adevărul - nimic mai mult.”

Pentru mine înseamnă că Vasile a ales într-un final pastila roșie.

Și noi am ales tot pastila roșie după ce am învățat pe pielea noastră că chiar și o discuție cu Vasile este doar o pierdere de vreme.

Doar Dan contează.

De atunci nu a mai fost cale de întoarcere nici pentru noi, la fel ca și pentru Neo (din Matrix) sau pentru unii Vasile.

Puteți vinde și afacerea mea?

Aceasta e întrebarea care ni se pune după ce explic unor întreprinzători ceea ce facem și cum vindem afaceri.

Și e normal să fie așa.

 

După cum probabil ai înțeles deja, dorim să ne ocupăm doar de vânzările afacerilor unor persoane asemenea lui Dan și să evităm orice contact cu cei ca și Vasile.

 

Deoarece numărul celor ca și Vasile este foarte mare, apreciem cu atât mai mult pe cei ca și Dan.

 

De aceea încercăm să nu refuzăm nicio colaborare cu un Dan.

 

Cu toate acestea nu putem deodată să-i ajutăm pe toți și să o facem în maniera în care și noi să fim mulțumiți de rezultate.

Nu a fost niciodată vorba de a atrage și de a lucra cu foarte multe firme simultan. De fapt, ne dorim doar maximum 24 de firme în fiecare an. Și alte 12 pe care să le pregătim pentru vânzare în 12-24luni.

Astfel suntem nevoiți să programăm lucrul cu fiecare firmă.

Însă totul începe cu o primă-discuție. Pe urmă amândoi vom ști mai multe. Vom vorbi despre tine, despre afacerea ta, despre ce îți dorești și când anume. Pe urmă vom putea trasa o cale, o strategie, de a ajunge acolo unde îți dorești.

Aplică pentru o Consultație Gratuită

Ai dori să vorbești cu un consultant senior despre cum s-ar putea putea vinde afacerea ta?

Programează-ți o discuție chiar aici și te vom suna pentru a vedea cum te-am putea ajuta.