Caută

Vânzarea afacerii către angajații din corporații

vânzare afacere către angajații din corporații

Cu circa două săptămâni în urmă un întreprinzător (prieten pe LinkedIn) mi-a cerut să-l ajut în vânzarea afacerii sale. Din păcate, de mai bine de 1 an am ales să nu mă mai ocup de vânzarea unor afaceri mai mici de 5 milioane Euro și nu l-am putut ajuta în mod direct.

Însă era una foarte frumoasă, crescută pe baze solide an de an, iar prezentarea sa,… ei bine, m-a impresionat mult. Era mult peste așteptări, realizată într-un mod profesionist.


Probabil a mai încercat să o vândă. Bravo lui pentru asta!


Ceea ce mi-a atras atenția era faptul că avea circa 2000 de clienți individuali cu venituri medii spre mari, angajați în marile corporații de la noi din țară, cumpărându-i produsele în mod repetate – sau cel puțin o bună parte din ei.


I-am propus să discutăm pentru a-i sugera următoarea posibilitate de a vinde: să o vândă (cu plata în rate) unuia dintre clienții săi ce lucrează în corporații.


De ce să încerce să o vândă unuia din ei?


Deoarece o mare parte din cei ce lucrează în firmele mari își doresc să înceapă propria afacere. Unii probabil se tem, alții nu sunt (încă) nevoiți să facă acest pas. Dar nu trebuie să găsească decât unul singur ce să fie hotărât și să aibă ceva bani pentru un avans – sau acces la ei. Restul ar putea veni de la sine. Poate că nu are încă experiența necesară conducerii unei afaceri relativ mici. Dar știe deja destul de multe despre afaceri. Are o altă perspectivă asupra lucrurilor, vede altfel dezvoltare a ei, potențialul ei. (Unora din ei poate nici nu contează acest potențial ci își doresc o afacere chiar mică, ușor de condus, relativ simplă, ce să-i finanțeze stilul de viață. Alții vor una ce să aibă legătură cu o pasiune a lor mai veche, chiar dacă ar fi o afacere foarte mică. Suntem cu toții diferiți în acest sens.) Are energia necesară precum și motivația de a continua. Pentru mine toate acestea ar fi niște atuuri foarte convingătoare.


Ce ar câștiga astfel fiecare dintre ei?


Întreprinzătorul (amicul de pe LinkedIn) și-ar vinde afacerea sau și-ar găsi cel puțin un partener ce să o continue, iar el se va putea implica în proiectul pe care dorește să-l înceapă acum.


Actualul angajat în corporații își împlinește un vis la care se gândește poate de mai mulți ani, preluând o afacere bună, funcțională, verificată, ce a trecut testul timpului, cu banii pe care îi are deja economisiți sau la care ar putea avea acces.


Ambii câștigă și își realizează dorințele. Reversul poate fi dezamăgitor pentru ambii: primul pentru că risca ca munca sa de 7 ani să fi fost în zadar iar al doilea deoarece și el probabil știe că peste 80% din afacerile noi nu ajung la vârsta de 5 ani. Așa că riscul său de a părăsi mediul corporativ și a începe o afacere proprie, care în final să eșueze, este foarte mare.

Cum ar putea practic arăta o astfel de abordare?


Cumva similar cu cele deja descrise, legate de vânzarea unei afaceri propriilor angajați, pe care o poți citi aici. Doar cu o mică adaptare. Întreprinzătorul realizează produse personalizate, unice, angajaților din corporații. Aceste produse rezultă în urma unei discuții cu fiecare dintre ei. I-ar fi extrem de ușor să treacă cu discuția la un nivel personal, informal, întrebându-i mai pe ocolite, dacă „- E adevărat ceea ce a citit undeva: că angajații din mediul corporativ visează la propria afacere?” Dacă răspunsul e „Da”, poate continua cu următoarea întrebare: „- Și tu te gândești la asta?” urmată de „- Ce te oprește să faci un prim-pas în acest sens?” Cel mai probabil răspunsurile vor fi ceea ce numim „obiecții” la o vânzare oarecare, printre care aproape sigur va fi ceva legat de riscuri. Dar asta nu va fi o problemă pentru tine și nici propunerea în sine, dacă ți-ai făcut deja calculele, potrivit ideilor din respectivul articol.


Poate acum va fi momentul ideal de a-i vorbi direct: „- Uite, eu tocmai îmi caut un partener în afacerea asta. Îmi place la tine faptul că ai experiență în afaceri reale, că lucrezi într-o corporație, că ai o vedere mai amplă asupra posibilităților de dezvoltare a unei afaceri și că îți dorești să ai una. Ar fi exact partea ce-mi lipsește mie. Am putea să fim parteneri preluând o parte din afacerea ea, iar în viitor… cine știe? Chiar să o preiei pe toată. Ești interesat de o discuție pe tema asta?” Cam atât de simplu ar putea fi…


Recunosc, această idee e una mai veche a mea. Am vrut să ajut ambele părți să se găsească pentru ca noi toți să o ducem mai bine. Am scris un articol, am făcut niște postări sponsorizate pentru a vedea dacă e un interes în acest sens. Pentru mine, respectivele teste au dat greș și m-am oprit. Dar acestea au fost doar încercările mele. Cu siguranță tu vei avea o altă abordare, alte perspective și modalități de a le pune în practică. Dacă voi vedea o aplicație sau orice altceva ce îi va ajuta pe întreprinzători să-și vândă afacerile lor bune, reale către tineri din corporații sau nu numai, mă voi bucura foarte mult pentru succesul tău.


Eu îți doresc de pe acum mult succes în orice faci!


PS: Dar dacă tot te gândești la vânzarea afacerii tale, poate ar fi mai interesant să știi cât de pregătită e afacerea ta pentru vânzare înainte de a intra în procesul de vânzare al acesteia. Mai exact, cât ai putea pierde din prețul ei deja negociat cu un potențial cumpărător, la negocierea finală (imediat după etapa de due diligence) datorită unor aspecte ale afacerii tale nerezolvate din timp? Pentru aceasta completează chestionarul online cu 28 întrebări în următoarele 8-10 minute. Îl găsești aici iar răspunsul va fi instant, în cifre exacte, la terminarea sa. Mult succes în tot ceea ce faci!

Așadar verifică-ți gratuit pregătirea afacerii tale pentru vânzare folosind chestionarul online cu răspunsul pe loc. Succes!#vanzareafacerecatreangajatiidincorporatii

0 afișare