Caută

Să-mi vând afacerea? Să nu o vând?

În studenție îmi doream să pornesc o afacere, să o cresc și apoi să o vând cu un mare câștig. Apoi să re-investesc acel câștig într-o nouă afacere, la un nivel mai ridicat. Să o cresc și pe asta, apoi să o vând. Și tot așa.

Fără să știu la acea vreme, asta era „rețeta” de urmat. Și chiar am început foarte bine. Apoi, când să o vând, am devenit comod. Cum să mai vinzi „găinușa cu ouăle de aur”? Mai bine iau eu zilnic oul de la ea, facând o altă afacere, apoi iar alta … și tot așa. Dar pe termen lung nu prea merge să jonglezi cu mai multe mingi. Acele afaceri nu erau prea grozave deoarece nu mă puteam împărți în atâtea părți. Cu câteva am câștigat bani, dar nu cât speram. Acum, cu mintea de pe urmă, am ajuns iarăși la concluzia că trebuia să vând fiecare afacere bună înainte de a o începe pe următoarea.

Se spune că omul inteligent învață din experiențele altora. Eu nu mă consider așa, deoarece am învațat doar pe propria-mi piele. Dar nu suntem la fel …

Am găsit niște statistici interesante din SUA:

 1. 63% dintre afacerile americane sunt în proprietatea unor persoane de 52-70 ani (cunoscuți ca baby boomers)

 2. 86% din averea lor personală o constituie afacerea pe care o conduc

 3. 76% dintre ei se gândesc să iasă din afacere în următorii 10 ani – 48% în următorii 5 ani.

 4. La 1 an de la vânzarea afacerii lor, 75% dintre foștii proprietari „regretă profund” decizia luată.

Ți-am captat atenția? Bine. Atunci o să continui:

 1. 78% din afacerile de vânzare nu se vând niciodată.

 2. Mai puțin de 30% dintre afacerile familiale supraviețuiesc în a doua generație

 3. 75% dintre proprietarii de afaceri de mai sus au un venit anual de sub 5 milioane dolari

 4. 85% dintre afacerile de familie sunt la prima generație

 5. 24% dintre proprietari spun că-și cunosc opțiunile de ieșire din afacere. 44% nu le cunosc (32% nu sunt siguri)

 6. 88% dintre ei nu și-au stabilit următoarea echipa de conducere (succesiunea)

 7. 86% dintre ei nu știu cum să facă transferul afacerii lor, cum să iasă din afacere.

 8. 67% nu au un plan de rezervă ce să ia în calcul situația în care angajații-cheie se îmbolnăvesc subit sau chiar mor (în urma unui accident, de exemplu).

Sună familiar și pentru România? Sigur. Doar oameni suntem cu toții…

Poate o bună parte din voi vă gândiți acum: „… dacă așa stă treaba în SUA, atunci voi mai ține afacerea câțiva ani în care voi scoate cât mai mulți bani din ea, iar pe urmă o voi vinde așa cum pot sau o închid.” Oare este un plan bun? Pentru unii, cu siguranță. Însă din momentul în care începi să „storci” afacerea, nici mult nu mai are de trăit. O știu din proprie-experiență și cred că simți și tu că e așa. În plus, ce se întâmplă dacă pe parcusul acestor ani te vei îmbolnăvi sau chiar mai rău? Probabil că se va vorbi despre tine și despre ce ai lăsat în urmă mult timp după aceea. Și nu neaparat de bine…

„- Atunci voi aștepta momentul potrivit pentru a o vinde la prețul cel mai mare.” Dar când e acel moment? Iar vânzarea unei afaceri poate dura chiar și 2 ani. Iar pentru a atinge un preț-premium pentru afacerea ta ar fi de preferat să aloci 1-2 ani sau chiar mai mult pentru a o face foarte atractivă.

„- Bine mă, atunci voi încerca să o vând cât mai repede!” Foarte bine. Sper doar ca afacerea ta să fie pregătită deja de vânzare, să aibă vânzări bune, un profit decent, angajații-cheie fidelizați și să fii dispus să o vinzi cu un discount față de prețul dorit, deoarece cumpărătorii vor ști să profite de o vânzare rapidă. Și chiar mai mult: să speri că clientul va fi dispus să repare acele aspecte din afacerea ta pe care tu nu le-ai făcut – și fii sigur că costurile acelor reparații se vor scădea din prețul pe care l-ai cerut pentru afacerea ta (sau la care ați ajuns deja, în urma negocierilor anterioare).

„- Și atunci ce e de făcut? Ce aș putea face acum?”

Să te gândești în continuare la un exit din afacerea ta, dar conturând o strategie. Da, strategia ar putea părea un lucru perimat în economia actuală când totul se schimbă foarte repede și ce gândești acum, în clipa următoare nici nu mai fie valabil. E adevărat. Dar e necesar să existe niște linii directoare după care să te poți lua, mai ales atunci când în jurul tău totul se schimbă.

De exemplu poți începe prin a continua următoarea afirmație: „Îmi voi vinde afacerea atunci când va valora mai mult de …XXX… Euro.

Foarte bine. Acum că ai în minte o anumită sumă, urmează să-ți pui singur următoarea întrebare: „Ce aș putea face acum și în viitorul apropiat pentru ca afacerea mea să valoreze atât de mult?” Notează ideile ce-ți vor veni în minte în clipele sau chiar săptămânile următoare. Sigur vei simți cum totul devine din ce în ce mai clar. Vei mai simți o ușurare și o încredere mai mare în tine și în ceea ce faci. Acum ia o foaie de hârtie și scrie ambele răspunsuri. Fă-o chiar acum.PS: Dar dacă tot te gândești la vânzarea afacerii tale, poate ar fi mai interesant să știi cât de pregătită e afacerea ta pentru vânzare înainte de a intra în procesul de vânzare al acesteia. Mai exact, cât ai putea pierde din prețul ei deja negociat cu un potențial cumpărător, la negocierea finală (imediat după etapa de due diligence) datorită unor aspecte ale afacerii tale nerezolvate din timp? Pentru aceasta completează chestionarul online cu 28 întrebări în următoarele 8-10 minute. Îl găsești aici iar răspunsul va fi instant, în cifre exacte, la terminarea sa. Mult succes în tot ceea ce faci!

Așadar verifică-ți gratuit pregătirea afacerii tale pentru vânzare folosind chestionarul online cu răspunsul pe loc. Succes!

#afaceridevanzare #cumpregatescoafacerepentruvanzare #vreausavandafacerea

1 afișare