Caută

Profitul real

Celor ce au descărcat cărticica mea despre „Cum se vinde o afacere?” (dacă vrei să o descarci și tu urmează succesiunea de link-uri de pe Facebook, începând aici) le-am promis că voi dezvolta ideile din ea în articolele următoare.

Sunt foarte multe de spus despre pregătirea afacerii pentru vânzare. Iar implementarea ar dura minim 1 an, dacă am dori să obținem un preț premium, ca recompensă pentru munca noastră. Așa că acum hai să vorbim de ceva mai simplu, dar de mare impact asupra prețului pe care îl putem cere: „Analiza tuturor cheltuielilor pentru a determina profitul real al afacerii – ca bază de referință pentru stabilirea valorii ei” – pagina 7.

Cred că noi, toți cei ce citim aceste articole, suntem întreprinzători ce știm să facem bani: câteodată ne e mai bine, alteori mai greu. Mai știm că „partea leului” nu e a noastră, că o dăm lună de lună fără a primi ceva concret în schimbul lor (OK, poate mulți mă vor contrazice, că plătim „la comun” pentru alte servicii). Cert este că ni s-a format aproape un reflex de a găsi căi de diminuare a sumelor impozabile: ne cumpărăm „pe firmă” autoturisme personale,mergem în concedii și le decontăm ca studii de piață pe Valea Loire-i sau în Roma, ne decontăm diferite cheltuieli personale sau ale locuinței noastre etc. Mai mult chiar, e un motiv de bucurie între noi: nu atât de mult cât profit putem produce cât mai ales cât de mult îl putem reduce.

Credem sincer că ni se cuvin. Doar firma e munca noastră și ne putem permite câte un mic răsfăț. E absolut normal. Și eu am făcut și mai fac asta.

Doar că la momentul vânzării afacerii noastre, acest lucru are un efect de bumerang. Trebuie să ținem cont că nu toți investitorii ce cumpără afaceri sunt economiști. Mulți nici nu sunt manager-i. Dar toți știu să se uite la un lucru: la profitul afacerii. Iar prețul de vânzare e de cele mai multe ori multiplu al acestui profit (dacă am dori să fim mai tehnici, am vorbi despre EBITDA – dar să o luăm cât mai simplu posibil).

Așadar, ce mai putem ACUM face în acest sens?

Să ne uităm împreună cu contabilul nostru peste cheltuielile de anul acesta, anul trecut și eventual de acum 2 ani. Împreună să identificăm acele chetuieli personale sau făcute în alt scop decât bunul mers al afacerii noastre de bază.

Pe urmă să începem să notăm totul pe 3 coloane:

  1. prima coloană vor cuprinde înregistrările contabile originale, deja înregistrate

  2. a doua coloană vor fi cheltuielile personale, cele făcute fără a avea o legătură cu afacerea sau adăugarea contractelor/vânzărilor „la negru”

  3. a treia coloană va cuprinde ajustările astfel făcute.

În final vom obține (în format Excel de preferință) o imagine clară a afacerii noastre. În loc de profit net vom obține un profit ajustat, real.

Poate vi se va părea că e vorba de sume relative mici de bani. S-ar putea. Însă acest exercițiu e relativ simplu de făcut, ce va genera o creștere reală a valorii afacerii noastre, a prețului pe care-l vom putea cere și obține pentru ea. Cam cât ar fi impactul?

Hai să luăm un exemplu imaginar de firmă a cărei valoare o calculăm pe baza multiplicatorilor (folosiți în SUA). Pentru afacerea noastră luăm unul mediu, să zicem de valoarea 4 – adică afacerea noastră ar valora de 4 ori EBITDA (profitul operațional, fără amortizare, dobânzi și impozite). În plus, afacerea noastră imaginară ar avea 20% din activitate „la negru” precum și jumătate din profit fiind cheltuit în mod personal. Ar rezulta un profit declarat la 30% din valoarea celui real. Să presupunem că profitul real e de 10 milioane Ron. Astfel, prețul real, corect al afaceri noastre ar fi în jurul a 40 milioane Ron. Însă din actele contabile rezultă un profit de doar 3 milioane Ron, ceea ce ar face ca prețul pe care l-am putea astfel primi ar fi de doar 12 milioane Ron. Din cele două situații rezultă că, fără descoperirea celor 7 milioane de lei în cele câteva ore de muncă, am putea pierde 28 milioane de Ron. Imens.

Dacă ți-a plăcut ideea, trimite-o unui prieten ce dorește să-și  vândă afacerea. Îți va mulțumi.

Și eu îți mulțumesc pentru prietenia ta și pentru că-mi citești articolele.

#cumpregatescoafacerepentruvanzare #cumvandoafacere #valoareafacere

1 afișare