Caută

Pregătire materiale 6 - Răspunsuri


Pregătirea din timp a materialelor pentru vânzarea afaceriiÎnainte de a începe, vreau să știți că respect mult timpul și atenția dvs. și primiți acest e-mail ca urmare a indicării interesului dvs. de a ști mai multe lucruri despre pregătirea din timp a materialelor necesare pentru vânzarea unei afaceri și, eventual, chiar să colaborăm în acest sens. Puteți opri trimiterea acestor email-uri oricând, dezabonându-vă prin butonul special din partea de jos a oricărui email. Acest lucru nu vă va elimina din lista noastră de e-mailuri principale (dacă sunteți pe aceasta), doar din seria trimisă în perioada 5-12 august.


Poți citi toate cele 5 email-uri anterioare urmând link-urile de pe pagina de produs al noului serviciu, aici.Răspunsuri

Am primit câteva întrebări de la cei ce urmăresc aceste email-uri.


Mulțumesc pentru interes.

Mulțumesc pentru întrebări.

Să le luăm pe rând.


Întrebarea 1: Ai scris că vom lucra ca o echipă: tu pe de-o parte și eu cu echipa mea de conducere pe de alta. Cam cât vei lucra tu și cam cât va trebui să lucrăm noi ca și timp?

Înainte de a răspunde la această întrebare aș dori să spun cum vom începe și care va fi ordinea de creare a materialelor de prezentare.

Vom începe într-o altă ordine față de cum le-am prezentat în email-uri.

Și anume vom începe cu crearea documentelor cerute în etapa de verificare a afacerii tale. La crearea acestor documente, tu și echipa ta va avea cel mai mult de lucru. Cam în proporție de 80-90%. Eu doar 10-20%.

După ce le-am creat, pe baza lor vom creea Dosarul Afacerii. Pe urmă Teaser-ul. Acum procentele vor fi inverse: eu voi lucra circa 90% și tu maxim 10%.


Pe urmă vom creea listele de potențiali cumpărători ai afacerii tale. La fel, eu voi lucra 90% iar tu 10%.

Iar la final vom modifica Dosarul Afacerii (cel general) pentru a sublinia interesele fiecărei grupe de potențiali cumpărători, creându-se astfel Dosarele specifice. La fel, eu voi lucra 90% iar tu 10%.

Așadar, acest serviciu nu este pentru cei ce nu doresc să se implice. Nu e pentru cei ce vor să primească toate materialele despre care am scris „de-a gata”. Nu îți pot oferi acest lucru deoarece ar implica resurse foarte mari. Iar costul ar crește corespunzător. Nici nu ai cu adevărat nevoie să plătești o echipă de 3-5 persoane să vină în afacerea ta pentru a aduna aceste date. Cel mai simplu e să le aduni tu împreună cu echipa ta de conducere.


Aceste preferințe sunt specifice firmelor mari și foarte mari care, în general, cer firmelor de consultanță ca soluțiile oferite să li se fie și implementate. Însă prin acest serviciu noi nu se adresăm acestor firme, ci unor întreprinzători foarte activi și foarte implicați în afacerile lor, care vor să se implice personal și în această fază.


Întrebarea 2: După cele 2-3 luni vei mai lucra cu noi la actualizarea materialelor de prezentare?

Nu e nevoie.

Dacă crezi că vei avea nevoie de noi pentru actualizarea lor, ne vom implica.

Odată ce toate aceste materiale au fost create vor fi foarte simplu de actualizat. Anual sau chiar de 2 ori pe an. Astfel, afacerea ta va putea vinde mult mai repede, oricând vei avea o oportunitate în acest sens sau vei fi nevoit să o faci.

Întrebarea 3: Vom fi în concediu, între 17 august și 7 septembrie. Întrebarea e dacă vom putea începe să lucrăm mai târziu, dar la aceleași onorarii?

În principiu, răspunsul este Da. Însă depinde de la o afacere la alta.

Poate ar putea fi mai bine să lucrăm împreună în următoarea serie, ce se va deschide în luna decembrie 2020…

Întrebarea 4: Dacă nu terminăm în 3 luni, cât mă va costa a patra lună?

Dacă vom lucra în mod serios la crearea documentelor pentru due diligence atunci vom termina în cel mult 3 luni. Însă dacă din diferite motive acest termen se prelungește, onorariul va rămâne același și în luna a patra.

Întrebarea 5: Veți veni la noi în firmă ca să vizitați afacerea sau pentru a lucra aici?

Venim, dacă doriți.

Dar nu e nevoie. Totul se face folosind internetul și discuții telefonice. E un lucru de la distanță deoarece partea de colectare a documentelor din firma dvs. o veți face dvs. și echipa dvs. de conducere, după cum am amintit în e-mail-uri.

Întrebarea 6: Ați spus într-un email că ar trebui să continuăm cu pregătirea afacerii pentru vânzare după ce vom face aceste materiale necesare vânzării. Nu ar fi fost mai bine invers? Să o pregătim de vânzare și după aceea să realizăm materialele? ... E obligatoriu pregătirea acesta pentru vânzare?


Într-adevăr, logic ar fi să o pregătim pentru vânzare și pe urmă să creăm materialele necesare vânzării. V-am propus însă invers deoarece pregătirea unei afaceri pentru vânzare poate dura chiar și 2-3 ani. În acest timp pot interveni foarte multe. În plus, pregătirea unei afaceri pentru vânzare este un proces continuu, unde niciodată nu poți spune „Stop”. Se spune că tot ce faci după ce ai intrat într-o afacere e să te pregătești să ieși din ea. Iar vânzarea e una din opțiuni.

De aceea am considerat mai bine să creăm toate materialele necesare vânzării ca o asigurare ca în cazul unei oportunități sau nevoi să o puteți vinde cât mai repede.

Nu e deloc obligatoriu pregătirea afacerii pentru vânzare. Nici acum, nici după ce vom creea materialele necesare vânzării.

Însă nu aș recomanda nimănui să înceapă procesul de vânzare al afacerii până ce nu a făcut chiar și o minimă pregătire a afacerii în acest sens. Să încerci să o vinzi fără pregătire e ca și cum ai scoate mașina la vânzare în piața de mașini fără ca măcar să fie spălată. (Am încercat asta: mi-am dus mașina în piață fără a-i spăla motorul pentru ca cumpărătorii să poată constate singuri dacă mașina mea are scurgeri. Deși era un lucru cinstit și le-am vorbit tuturor celor interesați de ea despre acest motiv al meu, însă atunci când ridicam capota constatam că nu a fost deloc o idee bună.)


Întrebarea 7: Dacă vom dori să vindem afacerea după ce vom face toate materialele de prezentare, vă veți ocupa voi și de asta?


Materialele vor fi făcute astfel încât oricine să le poată folosi și vinde afacerea. Veți putea apela la orice altă firmă din domeniu.


Desigur, vom fi onorați să continuăm împreună și cu vânzarea afacerii.


Acestea au fost întrebările.


Cred că vor mai fi și altele. Mai ales de la cei ce nu au reușit să citească email-urile de la sfârșitul acestei săptămâni.

Vă rog să-mi puneți toate întrebările pe care le aveți în comentarii sau pe adresa mea de email: ferilorincz@TheTimeToSell.com


Le voi citi pe toate și voi răspunde în continuare la fiecare din ele.Nu am mai spus o poveste de câteva zile.


Hai să încheiem cu una…


Cu ceva timp în urmă am fost contactat de o doamnă ce dorea să vândă afacerea familiei: un spital destul de mare. (Ei,… poate nu a fost vorba de spital, dar asta nu contează)


Am întrebat, la fel cum va face orice viitor cumpărător, motivul vânzării. Mi-a spus că soțul ei, fiind și medic, se ocupa cu adevărat de spital. Iar el a obosit. Vrea altceva. Ok. Era unul din motivele despre care scriam în acea perioadă în articolele mele.

Am început lucrul la vânzarea spitalului când am găsit pe internet informația că o rețea mai mare tocmai a preluat un spital mai mic exact în aceeași localitate în care era și spitalul clientei mele. Atunci am înțeles adevăratul motiv.


Sunt 100% de partea vânzătorului. Nu sunt agent-dublu. Încrederea trebuie să fie reciprocă.

Dacă nu aș fi decoperit adevăratul motiv, l-ar fi făcut destul de simplu un potențial cumpărător. Nu ar fi fost deloc bine. Un investitor serios nu s-ar fi speriat. Dacă ar fi continuat, ar fi înseamnat că știa o soluție. Și probabil ar fi scăzut prețul cu 10-20%.

Dar dacă nu i-am fi spus de rețeaua care tocmai a preluat un concurent mai mic și ar fi găsit și el informația (de altfel, destul de ușor de găsit) încrederea s-ar fi erodat dintr-o dată. S-ar fi întrebat: „Oare ce altceva îmi mai ascunde?” Iar dacă ar fi continuat în mod sigur ar fi scăzut prețul cu mult mai mult.


Finalul poveștii: după unele pregătiri preliminare, dintr-un motiv sau altul, nu s-a mai continuat cu vânzarea afacerii.Mâine voi sublinia importanța pregătirii din timp a materialelor necesare vânzării afacerii cu alte câteva povești, aproape adevărate.

Feri Lorincz

PS: Deja știi prețul tău special: 700 Euro/lună, timp de 2-3 luni. Acest preț este doar pentru prima serie de întreprinzători cărora le oferim acest serviciu ca fiind unul independent, ca o mulțumire pentru încrederea acordată.


La acesta se adaugă 180 Euro /lună pentru aplicația folosită pentru crearea, stocarea și actualizarea datelor, dacă ai o echipă de conducere.


Dacă ești interesat să lucrăm împreună atunci următorul pas va fi o discuție telefonică prin care să ne cunoaștem. Pentru acest lucru te rog să completezi din nou un scurt formular cu nume, email și număr de telefon, firma, dând un click pe aceste cuvinte.Dacă vrei să recitești toate email-urile trimise deja o poți face direct pe pagina noastră de produs, dând click aici.

6 afișare