Caută

Pregătire materiale 5 - Documentele pentru due diligence

Pregătirea din timp a materialelor pentru vânzarea afacerii Înainte de a începe, vreau să știți că respect mult timpul și atenția dvs. și primiți acest e-mail ca urmare a indicării interesului dvs. de a ști mai multe lucruri despre pregătirea din timp a materialelor necesare pentru vânzarea unei afaceri și, eventual, chiar să colaborăm în acest sens. Puteți opri trimiterea acestor email-uri oricând, dezabonându-vă prin butonul special din partea de jos a oricărui email. Acest lucru nu vă va elimina din lista noastră de e-mailuri principale (dacă sunteți pe aceasta), doar din seria trimisă în perioada 5-12 august. Poți citi toate cele 4 email-uri anterioare urmând link-urile de pe pagina de produs al noului serviciu, aici.

Documentele pentru due diligence (verificarea afacerii) Imaginează-ți pentru un moment un tren.


E destul de dificil până pornește. Pentru început abia dacă se învârt roțile. Pe urmă, după o distanță semnificativă, încet-încet prinde viteză și ajunge până la urmă la viteza sa normală.


Când ajunge în următoarea gară, acesta se oprește și procesul anevoios de pornire începe din nou.


Cele mai multe procese de vânzare ale afacerilor ajung să semene cu mersul trenurilor dintr-o gară în alta.

Periodic au loc întreruperi și re-porniri anevoioase.


La fiecare re-pornire se pune problema continuării sau a opririi.


E un risc major să oprești procesul de vânzare, chiar și pentru câteva zile.


Tot ceea ce am făcut până acum a fost să ne concentrăm pe bunul mers al acestui proces pentru ca atunci când eventual va fi cazul, vânzarea afacerii tale să decurgă cât mai lin, „la viteza sa de croazieră”.


Ultima parte este și parte pe care cei mai mulți uită să o facă. Sau nu o fac încă deoarece nu e necesar pentru a începe vânzarea afacerii. Va fi necesar doar după mai multe luni când eventual se va ajunge la verificarea afacerii (etapă numită due diligence).

Ce vor verifica investitorii?

Pe scurt, totul.


Îi interesează să descopere orice aspect ce ar periclita buna-desfășurare a activității în viitor, ce ar putea genera costuri mai mari și neașteptate sau orice lucru ce ar putea duce la o scădere a valorii afacerii și a sumei pe care aceștia să ți-o plătească pentru ea.

Dacă ai oferit detalii cât mai complete în Dosarul Afacerii, atunci verificarea afacerii constă în principal din verificarea realității datelor ce le-ai furnizat deja.


Timpul alocat acestei etape poate fi oricât între 2 săptămâni și 4 luni – tot în funcție de mărimea și complexitatea afacerii tale.


Verificarea se face pe baza documentelor pe care ei ți le vor cere, pe de-o parte, și faptic, pe de alta – adică unul sau mai mulți profesioniști îți vor vizita afacerea și vor analiza situația din domeniul lor de expertiză.

Acum să revenim la ceea ce am discutat înainte...


Dar dacă vei intra în această etapă fără a avea documentele pregătite, trenul se va opri. Cel puțin până când vei aduna toate informațiile cerute de cumpărătorul afacerii tale și i le vei furniza. Va fi vorba de cel puțin 2-3 săptămâni până să i le poți da, așa cum le-a cerut.


În aceste săptămâni (sau chiar 1-2 luni) se pot întâmpla foarte multe. De exemplu acest cumpărător își poate pierde interesul în a-ți mai prelua afacerea, poate să își formeze o părere greșită legată de profesionalismul tău și a afacerii tale sau chiar să fie distras de alte priorități. Sau ar putea găsi o altă afacere de preluat, similară cu a ta.


Indiferent de ce se va întâmpla în această perioadă de timp, va fi un pericol pentru tine și pentru vânzarea afacerii tale. Chiar și dacă se va trece ce acest „hop” ar putea fi să semene cu „supa reîncălzită”.


Așadar, este de evitat orice tergiversare.

Ce îți propun?



Să creăm împreună ( eu, tu și cu echipa ta de conducere - dacă ai) cele mai solicitate documente în această etapă de către cei mai mulți cumpărători. Vom alege împreună din circa 100 de astfel de documente. Probabil vom crea mai puține, în funcție de afacerea ta.

Aceste documente vor fi periodic întreținute și actualizate pentru a putea fi mereu la îndemână atunci când va fi nevoie.

Să revenim din nou la firul poveștii începute...


Ți-a făcut o impresie foarte bună unul dintre investitorii cu care te-ai întâlnit. V-ați înțeles la preț și condiții pe care le-ați trecut într-o Scrisoare de Intenție.


În următoarele luni investitorul vrea să îți verifice afacerea și afirmațiile tale de până acum.

Așa că îți cere în prima fază o listă cu 60 de documente, de exemplu. Noi îi vom putea oferi pe loc cel puțin 40-50 din documentele solicitate. Uneori chiar pe toate. Până ce investitorul le va parcurge pe acestea, vom avea suficient timp să le creăm pe celelalte 10-20. În acest fel procesul de vânzare nu se va întrerupe deloc. În plus, imaginea ta și a afacerii tale va avea doar de câștigat. Și nu doar imaginea afacerii. Ci și valoarea ei în ochii cumpărătorului.

Hai să vorbim acum despre partea tehnică a acestui demers...

Dacă ai o firmă mai mică, fără o echipă de conducere, atunci vom stoca toate aceste documente și informații pe cloud (de exemplu pe DropBox sau Google Drive). E o soluție OK, ieftină sau chiar gratuită și la îndemână.


Dacă firma ta e mai mare, atunci vom avea nevoie de implicarea echipei tale de conducere, după cum am mai amintit până acum, pentru a nu pune o presiune prea mare pe tine. Fiecare manager al tău va completa și va actualiza periodic acea parte din afacere de care e răspunzător. Tu doar vei citi și supraveghea ca informațiile să fie corecte și actualizate.


Desigur unele informații le cunoști foarte bine doar tu. Pe acestea le vom completa împreună: e vorba de istoric, de perspective, de eventuale puncte slabe...

Când ai o echipă de conducere nu mai putem folosi aplicații gratuite pentru stocarea și actualizarea acestor informații. Vom folosi aplicații dedicate vânzării afacerilor. Sunt așa-numitele data room-uri virtuale unde aceste informații vor fi stocate în condiții de maximă siguranță. Sunt mai multe firme ce oferă astfel de servicii, cu abonamente lunare cuprinse între 150-350 Euro. Pe lângă siguranța datelor stocate, acestea oferă posibilitatea de a fi create și actualizate de echipa ta de conducere. Iar la vânzarea afacerii se va putea oferi acces la aceste date în condicții de siguranță maximă și echipei de specialiști ale cumpărătorului afacerii tale. Totul foarte ușor și aproape instant.


Dacă am ajuns la cifre și am promis acum câteva zile să vorbim și despre prețul serviciilor noastre pentru toate acestea, poate acum e momentul. Mulțumesc pentru răbdare.


Pentru a creea împreună toate materialele de care am amintit, vom avea nevoie de 2-3 luni de muncă. Serviciile firmei ce va oferi stocarea informațiilor (data room-ul virtual) și de colaborare a echipei tale de conducere la crearea lor costă 180 Euro/lună. Nu pe membru, ci pe toată echipa. E vorba de Datasite, unul din cele mai serioase firme din domeniu. Ca o paranteză, îți recomand să continui să plătești acest abonament și după cele 2-3 luni în care am lucrat împreună la crearea lor pentru a le putea periodic actualiza și pentru a le avea la îndemână oricând.

De ce Datasite?

În primul rând pentru că au un produs cu niște particularități specifice foarte utile la momentul vânzării afacerii, pe care concurența lor nu le are (încă). Iar în al doilea rând pentru că au în echipa lor din Frankfurt un român, Mihai, ca reprezentant a lor pentru România. Mihai mi-a făcut o impresie foarte bună. În plus mi-a oferit și prețul foarte bun de mai sus, pentru clienții mei.


Serviciile noastre costă între 1500 și 2500 Euro lunar, în funcție de complexitatea afacerii tale.


Pentru tine, ca recompensă pentru faptul că ești alături de noi chiar de la început, îți oferim un preț special de doar 700 Euro/lună, timp de 2-3 luni, adică până terminăm totul, indiferent de complexitatea afacerii tale și de volumul de muncă pe care îl vom depune.

Dacă ai o echipă de conducere, atunci include pe lângă cei 700 Euro și cei 180 Euro pentru plata spațiului virtual de stocare.


E singura ofertă pe care vom face vreodată la acest onorariu.


Dacă ești interesat să lucrăm împreună atunci următorul pas va fi o discuție telefonică prin care să ne cunoaștem și să stabilim următorii pași. Pentru acest lucru te rog să completezi (din nou) un scurt formular cu nume, email și număr de telefon, firma, dând un click pe aceste cuvinte.

Feri Lorincz


PS: Până acum ți-am scris niște email-uri relativ lungi. Am încercat să răspund la cât mai multe întrebări pe care le-ai putea avea.

Poate nu în toate aspectele am fost destul de clar.

Poate am omis câte ceva, fără să vreau.

De aceea te rog să pui întrebările pe care le ai în comentarii sau în mesaje private pe email, la ferilorincz@TheTimeToSell.com

Promit să le citesc și să răspund la fiecare din ele.




7 afișare