Caută

Pregătire materiale 1 - Amfibia

Pregătirea din timp a materialelor pentru vânzarea afacerii


Înainte de a începe, vreau să știți că respect mult timpul și atenția dvs. și primiți acest e-mail ca urmare a indicării interesului dvs. de a ști mai multe lucruri despre pregătirea din timp a materialelor necesare pentru vânzarea unei afaceri și, eventual, chiar să colaborăm în acest sens. Puteți opri trimiterea acestor email-uri oricând, dezabonându-vă prin butonul special din partea de jos a oricărui email. Acest lucru nu vă va elimina din lista noastră de e-mailuri principale, doar din seria trimisă în perioada 5-12 august.

Ceea ce mi se pare foarte ciudat și uneori chiar jenant în ceea ce fac e faptul că unii dintre întreprinzătorii pe care îi contactam la început pentru a le propune o posibilă colaborare legată de vânzarea afacerii lor erau mă refuzau într-un fel destul de dur.


Nu am înțeles de ce aveau această atitudine.

Până când am încercat să contactez proprietarul unei firme mai mari din Cluj. Secretara acestuia m-a întrebat dacă am sunat din partea domnului Laci. Nu știam despre ce e vorba și la care „domn Laci” se referea. Am primit lămuriri imediat: era un domn din Budapesta care suna în fiecare lună la firma respectivă spunând că reprezintă un grup de investitori ce ar fi interesați să le preia afacerea. Doar că afacerea respectivă nu era de vânzare – tocmai se făcuse cu succes un schimb de generații.

Cu timpul am observat un fel de „tipar” pentru firmele mai cunoscute din orice domeniu.


Prima reacție pe care am văzut-o era o fugă de consultanții de M&A (fuziuni și achiziții) sau de business broker-i. Un refuz aproape brutal. Un „nici nu vreau să aud de ei”.


Și e normal să fie așa. Întreprinzătorul e setat pe modul de conducere al afacerii sale, pe dezvoltarea ei. Iar afacerea merge bine. De cele mai multe ori e relativ ușor de condus. E chiar o plăcere. Și îi conferă un anumit statut și putere. E similar cu încercarea de a convinge un copil să renunțe la jucăria favorită.

Inevitabil, la un moment dat vor apărea anumite probleme. Atunci totul se schimbă. Uneori de pe o zi pe alta. Atunci vor dori să iasă din afacere. Cât mai repede cu putință. Asta este a doua reacție a lor.


Ciudat e că același om care înainte fugea de tine, acum vede în tine pe salvatorul lui.

Mi s-a spus odată că Dumnezeu m-a trimis deoarece i-a ascultat rugămintea pe care a făcut-o cu o seară înainte. În aceste situații întâlnirile sunt acceptate „pe loc”. Sunt dispuși să vină la Oradea doar ca să „ne vedem” și să stabilim ce va urma de făcut.


De cele mai multe ori e foarte dificil să îi ajuți în acele momente. Sunt doar un om. Din păcate nu pot face minuni. Dar încerc să ajut cât de mult pot.

De cele mai multe ori problema se rezolvă iar întreprinzătorii continuă cu modul de „conducere a afacerii” până vor ajunge la următoarea mare problemă.

De ce e foarte dificil să îi ajuți în acele momente?

Hai să ne imaginăm că întreprinzătorul nu conduce o afacere, ci un autoturism. Sau un microbuz. Sau chiar un autobuz, dacă afacerea sa este una mai mare.


Dar să rămânem la condusul unui microbus, adică a unei afaceri medii.


Și-a suit angajații în acest microbuz și o ia vesel pe drumul „conducerea afacerii”. Mereu observă câte o bifurcație. Iar pe tabla de deasupra bifurcației scrie că la stanga se află drumul „vânzarea afacerii”.

La un moment dat se simte obosit de atâta condus. Mașina are unele probleme pe care le-a tot neglijat deoarece încă mergea. Și oricum, deja e plictisit de atâta condus…

Așa că la următoarea bifurcație virează brusc la stânga.

Spre surpriza lui drumul asfaltat se termină în foarte scurt timp și ajunge pe malul unei mări. Dacă vrea să continue va trebui să o facă prin apă, pe o mare destul de zbuciumată. E clar că nu îl poate continua cu microbuzul său. Are nevoie de o barcă sau de un vapor. Sau ar trebui ca microbuzul său să fie modificat în ambifie.

Cele mai multe afaceri mici și mijlocii se confruntă cu această problemă atunci când întreprinzătorii vor ajunge la decizia vânzării afacerii.


Iar calea descrisă mai sus este una tipică. E una din motivele cele mai importante pentru care atât de puține afaceri se vând în realitate.


Dar asta nu trebuie să fie și calea ta.


Pentru ca șansele să o vinzi atunci când vei dori sau vei fi nevoit să o faci să crească foarte mult trebuie să lucrezi la afacerea ta din timp. Indiferent dacă va urma vreodată o vânzare a ei sau nu.


Ia-o ca pe o asigurare: e bine când totul e bine deoarece nici nu o simți. Dar poate fi totul pentru tine atunci când lucrurile se schimbă.


Pregătirea materialelor pentru vânzarea afacerii e primul pas foarte important pe care îl poți face acum. Pe urmă trebuie doar să actualizezi periodic aceste date. (Asta dacă nu vrei să o vinzi imediat ce aceste materiale au fost pregătite...)

Desigur, actualizarea îți va mai lua ceva timp. Dar nu mult. Va deveni o rutină cu timpul. O vei putea considera ca pe o plată pentru asigurarea de care tocmai am vorbit.


Dacă ai rezolvat această parte, poți continua cu pregătirea afacerii tale pentru vânzare, din aceleași motive. De fapt nu e chiar corect a spune că „poți continua”. Mai degrabă aș folosi termenul de „ar fi binevenit” sau „ar trebui” să continui cu pregătirea afacerii pentru vânzare.

Care e diferența dintre cele două? Sună cumva similar...

  1. Pregătirea din timp a materialelor pentru vânzarea afacerii este pentru a o putea vinde oricând vei avea oportunitatea să o faci sau vei fi nevoit să o faci.

  2. Pregătirea afacerii pentru vânzare are scopul de a crește în mod real valoarea afacerii, de a elimina motivele de reducere a prețului ei la negocierea finală și de a înlătura aspectele ce ar putea periclita vânzarea ei.


Cam așa se transformă un microbuz într-o amfibie cu care să poți continua drumul atât pe uscat cât și pe apă.


Doar că pe acest drum nu ești singur. Ai angajații cu tine în microbuz. Și nu doar pe ei.


Fiind „doar” angajați, mulți întreprinzători consideră că nu ar trebui să îi privească planurile lor legate de viitor. Însă lucrurile nu stau chiar atât de simplu.


Întrebarea cea mai frecventă este: „Oare să le spun sau nu angajaților că poate voi vinde afacerea? Că acum mă pregătesc pentru acel moment, pentru ca atunci când va veni să o pot vinde afacerea cât mai repede și la un preț cât mai bun?”


La această întrebare încerc să răspund în email-ul de mâine.

Până atunci, numai bine!

Feri Lorincz

PS: soția mea cunoaște foarte mulți întreprinzători cu afaceri mari în zona noastră. Câteodată mai vede teancul de scrisori ce urmează să le pun la cutia poștală și recunoaște câte un nume. Uneori îmi spune că poate nu ar fi bine să continui să îi scriu unuia sau altuia din ei deoarece aceștia sunt foarte pasionați de ceea ce fac și ea crede că nu își vor vinde niciodată afacerea.

Eu însă vreau doar să păstrez legătura cu fiecare din ei. Să îi ajut după cum pot. Iar dacă „la acel moment” vor apela sau nu la mine… este un alt subiect.

S-a întâmplat de câteva ori ca tocmai acei întreprinzători ce păreau foarte atașați de afacerile lor să le vândă. La doar 1-2 ani de când soția mea spunea că nu o vor face niciodată.PPS: dacă vrei să primești următoarele email-uri din seria 5-12 august 2020 înscrie-te pe acestă listă.262 afișare