Caută

Pregătirea vânzarii afacerii – o altă rețetă

Hai să vedem 2 rețete larg folosite în lumea întreagă de către firmele de succes ce vor să se extindă, să devină globale, multi-naționale:

  1. Unii caută piețele mari și foarte mari, cu număr de potențiali cumpărători cât mai mare, cu venituri ale locuitorilor cât mai mari. Apoi își duc întreaga infrastructură acolo sau crează una acolo și … poate reușesc să atingă ceea ce-și doresc

  2. Alții, mai experimentați, nu caută neaparat piețele mari. În schimb adună cât mai multe informații, folosind din plin potențialul internet-ului:

  3. Se interesează de mediul de afaceri din diferite zone sau țări, de piața acestora, de mediul politic, demografic și alte lucruri elementare

  4. Își crează un website local pentru produsul lor, își crează conturi diferite de social-media și plătesc o promovare relativ scurtă pentru a vedea dacă ar exista cerere și trafic pentru ceea ce vor să vândă

  5. Dacă datele vor fi promițătoare, se vor deplasa în zona sau țara respectivă pentru a culege informații reale, direct din piață, de la potențialii lor cumpărători. Cel mai mult îi interesează ce ar trebui schimbat la produsul lor sau accentua în promovarea lui pentru a fi pe placul pieței locale.

Într-un cuvânt, se duc acolo unde ar fi o piață pentru produsul lor și încearcă să vândă produsul potrivit adaptat la acea piață, pe baza preferințelor locale și nu neaparat produsul lor deja existent, indiferent de cât de bun ar fi fost acesta  în țara lor de origine. Cam așa facem și noi, întreprinzătorii români, când creăm produse noi.

În continuare încearcă să păstreze lucrurile cât mai simple, sub controlul lor. Așa că vor căuta firme locale cărora să le externalizeze cât mai multe servicii de care au nevoie: producție, vânzare, distribuție, manipulare, publicitate, relații cu clienții, contabilitate etc.

În următoarea perioadă vor testa diferite lucruri, abordări, caracteristici ale produsului lor. Vor trece câțiva an buni în care afacerea lor va începe să crească, să se stabilizeze, să se cristalizeze. E momentul când se vor gândi la trecerea la următorul nivel al acesteia și vor lua în calcul 2 alternative majore:

  1. Să-și creeze singuri toate departamentele de care au nevoie: producție, vânzare, distribuție etc., internalizând serviciile pe care până atunci le externalizaseră

  2. Să preia o altă afacere locală ce le are deja pe toate acestea funcționale

De fapt, dilema lor se va reduce la a-și folosi banii pentru a-i investi în aceste lucruri și a creea veniturile sperate în viitorul apropiat sau, cu niște bani în plus, să genereze profituri chiar în clipa următoare, achiziționând o firmă existentă ca pe o platformă (aproape) completă pentru ceea ce au ei nevoie.

În general, preferă și aleg a doua variantă. Pentru ei, e doar o marfă oarecare.

Ce e important pentru noi, întreprinzătorii locali și cum putem folosi aceste informații în avantajul nostru?

Desigur fiecare dintre noi are propriile idei. Vi le înșir pe ale mele:

  1. Dacă mi s-ar cere un parteneriat cu o firmă din afară și aș avea resursele disponibile pentru asta, aș accepta gândindu-mă la ei ca și la un posibil cumpărător al afacerii mele în momentul în care voi dori să o vând sau chiar mai devreme.

  2. Dacă nu mi s-ar cere un astfel de parteneriat, aș căuta eu să-mi găsesc un partener/client extern căruia să-i ofer serviciile mele, să-i vând produsele, să i le produc, să-i fac promovare sau orice altceva de care ar avea nevoie și m-aș pricepe.

Poate că chiar acesta e unul dintre secretele și motivele pentru care se vând afacerile noastre.

Mult succes în tot ceea ce faci!

Feri Lorincz

#afaceridevanzare #pregatireaafaceriipentruvanzare #retetadevanzareaafacerii

0 afișare