Caută

Nu o vând acum că mai vreau să…


Amanare vanzare afacere


Cei mai mulți întreprinzători se gândesc din când în când că le-ar fi cel mai bine dacă ar ieși din afacerea ce o conduc și ar începe un alt capitol din viața lor. Nu cred că e vreunul dintre noi ce nu s-a gândit măcar o dată la asta. Mai ales atunci când avem în față o problemă majoră.

Foarte puțini facem însă pasul dorit. Dacă tocmai am avea o problemă în afaceri, poate că ieșirea din ea nu ar fi cea mai bună soluție. Însă cei mai mulți vom trece peste problemele respective. Retrospectiv nu putem să nu ne gândim că poate totuși ar fi momentul să facem altceva. Dar nu chiar acum. Mai bine mai aștept puțin…


Poate între timp îmi bate cineva la ușă cu o ofertă incredibilă pentru afacerea mea și atunci mă voi gândi serios să o vând. Doar că acea ofertă e de cele mai multe ori o capcană, după cum am mai scris despre acest subiect aici.

  1. Poate totuși fiul/fiica sau ginerele va dori să-mi preia afacerea într-un final… Doar că ei probabil sunt fericiți cu ceea ce fac și nu se gândesc deloc să-ți preia afacerea. Poate nici nu le place domeniul în care este afacerea ta. Sau poate nu se simt în stare de asta – știu și ei că nu sunt la fel de versați ca și tine. Și că nici nu vor fi vreodată.

  2. Sau poate știi ce ar fi mai bine? Să o vând doar după ce am dublat afacerea. Sau după ce mai adaug acea parte la care mă gândesc de ceva vreme…. Sau acea nișă care tocmai acum pare să fie pe val. Uite, m-am hotărât: o vând imediat după aceea.

Doar că imediat după aceea apare o altă oportunitate și o altă dorință. Și anii trec. Între timp se pot întâmpla foarte multe. Unii vor fi mai norocoși și vor trece peste toate. Dar la un moment dat, într-un fel sau altul, tot va trebui să faci un pas înapoi din afacerea ta. Și, la fel ca și acum, (atât tu cât și) afacerea ta va fi probabil total nepregătită de acel pas. Adică nici afacerea nu se va putea vinde relativ ușor, nici tu nu vei fi pregătit pentru acest pas.

În aceste situații se găsesc o bună parte din întreprinzătorii cu care discut despre vânzarea afacerii lor. În mod sigur aș fi și eu exact la fel ca și ei. De ce? Deoarece n-aș ști ce să fac altfel. N-aș ști cu cine să iau legătura în situația în care aș dori să o vând. Sau ce aș putea face pentru ca atunci când aș fi nevoit să o vând să o pot face cât mai repede. Poate și mie mi-ar fi greu să las „jucăria” din mână când mă simt atât de bine jucându-mă cu ea. La urma-urmei suntem tot copii – doar cu „jucării” mai scumpe. Cu siguranță și mie mi-ar fi frică de un nou început, chiar dacă am început multe afaceri în diferite domenii de care habar n-aveam la început. Și încă un motiv în plus: acum mă simt important. Cel puțin în firma și în comunitatea mea. Dacă nu o voi mai avea, e ca și cum aș pierde ceva foarte valoros. Cumva similar cu imaginea de sine, cu aprecierea propriei valori, a statutului social pe care nu sunt sigur că l-aș putea recupera chiar dacă aș avea succes și cu o nouă afacere.

Însă la o anumită vârstă și în fața unor provocări de viață mai mari, toate aceste aspecte pălesc. Uneori de la o zi la alta. Cumva similar cu albirea părului peste noapte a unui întreprinzător ce era cât pe ce să piardă oportunitatea de a prelua de la Stat firma la care lucrase ca director 25 ani deoarece o doreau șefii lui, iar în ședința din ziua precedentă vroiau să-l schimbe pentru a pierde dreptul de preemțiune în cazul unei privatizări. A reușit să preia afacerea întorcând situația în favoarea lui în ultima clipă, dar totul s-a terminat nefericit… o poveste foarte tristă care, auzind-o în discuția cu respectivul întreprinzător, m-a marcat și n-aș vrea să o repet și aici.

Ce aș face cu informațiile pe care le știu acum?


1. În primul rând, aș vinde-o acum când afacerea (încă) îmi merge bine. Când încă e în creștere. Și când încă situația pieței favorizează vânzătorii


Nimic nu durează la nesfârșit. Știm cu toții, doar că uităm acest lucru atunci când totul e roz. Iată un exemplu concret în acest sens despre care am mai scris într-un articol mai vechi:

Să presupunem că ai o afacere ce îți aduce anual 2.000.000 Euro, adică aceasta este valoarea EBIDTA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization). Calculând valoarea afacerii tale foarte simplist, folosind multiplicatorii din industria ta va rezulta că afaceri similare cu a ta s-au vândut la un preț de 8 ori EBITDA, adică cu 16.000.000 Euro.


Nu realizezi oportunitatea sau crezi că prețul afacerii tale va mai crește, că o vei vinde mai târziu cu mult mai mult după ce vei mai adăuga afacerii tale acea componentă la care visezi de ceva timp și astfel mai aștepți. În timp va interveni oboseala. Apoi vei merge în concedii tot mai lungi, tot mai des. Nu mai ești atât de atent la afacerea ta. Peste 3 ani EBITDA va scădea la 1.500.000 Euro pe an. Acum însă vei dori să-ți vinzi afacerea. În acești 3 ani ai câștigat din afacerea ta sau ai scos printr-o modalitate sau alta următoarele sume de bani: 1.500.000 Euro în primul an, 1.300.000 Euro în anul al doilea și 1.200.000 Euro în anul al treilea – în total ai câștigat 4.000.000 Euro în cei 3 ani.


Folosind același multiplicator de 8x, valoarea afacerii tale a ajuns acum la 12.000.000 Euro – adică 8×1.500.000 Euro cât este valoarea EBITDA peste 3 ani. Așadar adunând cele 2 valori vom avea: 12.000.000 Euro cu cât ai vinde-o acum plus 4.000.000 Euro cât ai câștigat în cei 3 ani din afacerea ta va da 16.000.000 Euro.


Este exact aceeași valoarea pe care ai fi primit-o pentru afacerea ta cu 3 ani mai devreme – asta dacă afacerea ta nu ar scădea și mai mult iar multiplicatorul din industria ta ar rămâne la același nivel. În plus, o afacere în etapa de declin va valora mai puțin deoarece acel declin va speria o bună parte din investitori.


Din calculele exemplului rezultă că ai lucrat 3 ani pe gratis. Mai mult chiar: acum afacerea ta a devenit mai greu vandabilă.

Concluzia: întotdeauna este mult mai bine să-ți vinzi afacerea mai devreme decât prea târziu.


2. Dacă tot aș dori să încerc să dezvolt și acea oportunitate de afacere ce tocmai a apărut sau să-mi dublez afacerea până să o vând, în paralel mi-aș pregăti afacerea pentru vânzare chiar dacă acum nici măcar nu mă gândesc să o vând.

Cum adică să-mi pregătesc afacerea pentru vânzare chiar dacă acum nu doresc să o vând? De ce aș face asta?

Pentru ca afacerea să fie pregătită de acest pas oricând va fi nevoie sau vei dori acest lucru. Pregătirea ei pentru vânzare îți va ghida viitoarele acțiuni în așa fel cum nici nu te gândești să o faci în prezent. Va creea o valoare reală afacerii tale. Adică o valoarea și în ochii unor investitori, nu doar în ochii tăi. Iar respectiva pregătire, cu o minimă atenție din partea ta, ar dura și și-ar face efectele pe tot restul timpului în care o vei conduce.

Într-un cuvânt, ai conduce o afacere mai valoroasă și pregătită de vânzare atunci când chiar va trebui să o faci.

O poți considera ca fiind un cadou pentru tine și o asigurare pentru vremuri grele în același timp.


PS: Dar dacă tot te gândești la vânzarea afacerii tale, poate ar fi mai interesant să știi cât de pregătită e afacerea ta pentru vânzare înainte de a intra în procesul de vânzare al acesteia. Mai exact, cât ai putea pierde din prețul ei deja negociat cu un potențial cumpărător, la negocierea finală (imediat după etapa de due diligence) datorită unor aspecte ale afacerii tale nerezolvate din timp? Pentru aceasta completează chestionarul online cu 28 întrebări în următoarele 8-10 minute. Îl găsești aici iar răspunsul va fi instant, în cifre exacte, la terminarea sa. Mult succes în tot ceea ce faci!


Așadar verifică-ți gratuit pregătirea afacerii tale pentru vânzare folosind chestionarul online cu răspunsul pe loc. Succes!

#amânarevânzareafacere #nuvândafacereacum

11 afișare