Caută

NDA simplificat

NDA-ul (abreviere de la „Non Disclosure Agreement”) e un acord de confidențialitate cu privire la informațiile transmise.

În vânzarea unei afaceri NDA-ul se folosește între momentele captării atenției unor investitori prin Teaser-ul (Pitch-ul sau Executive Summary) transmis anterior și trimiterea Dosarului Afacerii, ca informații suplimentare, mai ample, despre afacerea propusă spre cumpărare.

Dacă investitorii nu sunt la primul lor contact de acest fel, se așteaptă să li se ceară să semneze în prealabil un astfel de acord. Unii îl consider o simplă formalitate. Cei mai mulți consultanți M&A (business broker-i) îl consideră ca fiind un test de seriozitate, deoarece nu toți cei ce se vor arăta interesați în continuare și vor cere Dosarul afacerii vor fi prospecți reali. O parte din ei vor doar să știe ce firmă e de vânzare. Alții vor să vadă diferite afaceri, fără un țel concret. Vor mai fi unii ce caută „afacerea ideală” de cumpărat, însă niciuna nu-i mulțumește. De ce aș trimite informațiile confidențiale acestora? (află mai multe despre acest subiect din articolul „Clienții falși ai afacerii mele” dând click aici).

Așa că, înainte de trimiterea Dosarului afacerii fac 3 lucruri:

  1. Pre-selectez prospectii interesați, sunându-i. În discuția amicală cu ei încerc să aflu răspunsuri la câteva întrebări:

  2. Motivul pentru care se gândesc să cumpere afacerea ce o reprezint

  3. Experiența lor în industria clientului meu

  4. Când vor dori să încheie tranzacția

  5. Capacitatea lor financiară de a o cumpăra sau existența surselor de finanțare etc.

  1. Scriu cu litere mai mari și groase pe coperta Dosarului: “This document was given to … (numele firmei care a cerut Dosarul) subject to terms and conditions of an NDA. The NDA will be enforced to the full extent of the law”

  1. Pe fiecare pagină a Dosarului afacerii, în partea de jos a ei, scriu un număr de ordine, data trimiterii Dosarului, numele firmei ce a cerut Dosarul și o notă de copyright asupra conținutului.

Sunt lucruri simple de făcut și eficiente. Nu garantează absolut nimic, NDA-ul fiind un „contract între gentlemen”-i, dar e o cale de a nu te trezi că internetul va fi „inundat” cu informațiile confidențiale ale clienților mei.

Se poate aplica NDA-ul în varianta tradițională: prospectul îl descarcă, îl semnează fizic, îl scanează și îl re-trimite înainte de a primi informațiile cerute. Această cale duce la pierderea câtorva prospecți foarte buni ce nu au timpul necesar sau pur și simplu nu vor să mai „intre în acest joc”. O altă variantă e cea electronică: se scrie esența clauzelor de confidențialitate în e-mail-ul la care se atașează Dosarul în format PDF și că deschizând fișierul atașat înseamnă că sunt de acord cu respectivele clauze. Desigur, se poate folosi această variantă doar folosind un program de urmărire a click-urilor din e-mail-uri. Nu e nimic sofisticat: aproape toate programele de e-mail sau CRM au această funcție.

Le folosesc pe amândouă. Dar înainte de a spune cum, aș dori să fac o paranteză cu o povestioară.

Cândva, până acum 10 ani, am avut și un mic magazin de lenjerie intimă într-o localitate foarte mică, Beiuș.

Am fost vizitat de reprezentantul unei firme de costume de baie de lux pentru femei (din care am vândut de circa 9 ori mai mult decât magazinul similar din Oradea – asta ca să mă mai mândresc puțin și eu 🙂 ). La sfârșitul sezonului reprezentantul m-a contactat pentru a-i face comenzile de costume de baie pentru anul următor, alegând modelele și cantitățile. Apoi mi-a cerut să-i confirm dacă acea comandă este fermă și m-a întrebat dacă există o problemă să i le plătesc cu 1 lună înainte de livrare. Deși mi s-a părut ciudată propunerea sa, i-am răspuns că nu e nici o problemă, că-i plătesc în ziua următoare transmiterii facturii. După un timp am primit întreaga comandă, cu plata în următoarele 3 săptămâni. Așa că l-am sunat pe reprezentant să văd dacă totul e în ordine deoarece erau mari deosebiri între ce s-a întâmplat și ce a spus el. Răspunsul lui a fost: „- Eu te-am întrebat dacă este o Problemă să mi-o plătești cu o lună înainte. Dacă ai primit comanda fără a o plăti, înseamnă că ai spus că NU.” „- Și dacă spuneam Da?” am mai întrebat eu. „- Atunci sigur o plăteai în avans, dacă o mai doreai” a adăugat râzând.

Ideea asta o aplic și la NDA: ultima întrebare din discuția de pre-selecție este: „- E o problemă să-mi semnați un acord de confidențialitate?”

Dacă răspunsul lor e Da, le cer varianta tradițională. Apoi le trimit Dosarul afacerii în format fizic, tipărit la imprimantă.

Dacă răspunsul lor e Nu, le ofer un NDA electronic.

Sper să găsești în aceste articole lucruri interesante și folositoare în a-ți vinde afacerea. Mulțumesc pentru că le citești. Dacă ai vre-o întrebare, deja știi: mă găsești ușor și îți răspund cu plăcere.

Mult succes în tot ceea ce faci!

Feri Lorincz

#Acorddeconfientialitate #Contractdeconfidentialitate #NDA

0 afișare