Caută

Jumate-jumate. Probleme


probleme asociati afacere parti egale 50-50%

Cu 1 an în urmă am întâlnit și un caz interesant. Pentru a putea privatiza o întreprindere de stat, directorul de atunci s-a asociat cu unul din membri echipei lui, într-o proporție de 50-50%. A avut nevoie de acest membru ca și asociat pentru ca el să rămână în umbră în respectiva privatizare. Întreprinderea respectivă a fost privatizată cu succes. După un timp respectivul asociat a început să devină o persoană cu care era extrem de dificil a lucra. Își schimba mereu opiniile, era autoritar și se încăpățâna să facă lucrurile doar așa cum dorea el. Mai purta un oarecare respect față de fostul său director (actual asociat), dar nu și pentru fiul acestuia ce urma ca în scurt timp să preia funcția și rolul tatălui său.


Văzând toate acestea și știind că el, tatăl, nu va mai fi în scurt timp un tampon între fiul și asociatul său, a decis că ar trebui rezolvată situația fie prin cumpărarea jumătății asociatului, fie prin vânzarea părții deținute din afacere, acestuia. Dar asociatul nu are banii necesari. Sau, din cauza funcției sale publice, nu poate arăta că are suma respectivă. Deci asociatul nu poate sau nu vrea să preia toată afacerea. Dar nici nu vrea să-și vândă jumătatea deoarece, fără nicio implicare în afacere, culege roade bune de pe urma ei.


E un impas. Am fost contactat deoarece directorul se gândea la vânzarea părții lui sau a asociatului său sau la orice altă combinație posibilă ce ar face ca lucrurile să se așeze pe un făgaș normal. Și avea dreptate. Singurul impediment major pe care-l vedea și clientul meu era ca cei 2 asociați să ajungă la un numitor comun în privința vânzării afacerii. Acest lucru era mult mai dificil decât pare deoarece asociatul era și este foarte schimbător.


Aceasta este o problemă majoră de structură a acționariatului firmei respective. Este o problemă de bază, aflată la rădăcina afacerii deoarece este inclusă încă de la început în statutul firmei, fiind astfel mai dificilă rezolvarea ei.


Desigur, nu întocmirea actelor și înregistrarea lor este problema ci ajungerea la un consens a părților. Pentru că dacă ai un asociat pe un SRL, de exemplu, și ați pornit inițial ca prieteni, împărțindu-vă părțile sociale în proporție de 50-50%, atunci orice decizie majoră în afacerea voastră va fi luată de comun-acord. Dacă unul din voi nu este de acord cu o anumită soluție sau viziune a afacerii, aceasta înseamnă o problemă. Finalul este previzibil: totul poate escalada într-un conflict major sau se va ajunge la un compromis. De cele mai multe ori o soluție de compromis va fi o soluție „normală” aleasă de cele mai multe ori. Doar că o soluție de compromis este una banală, comună. Adică produsele sau serviciile oferite vor trebui să fie niște răspunsuri îndrăznețe, inovative, pentru a putea ieși în evidență cu o afacere. „Normalitatea”, banalitatea poate fi drumul direct spre anonimat, spre închiderea afacerii.


O rezolvare a situației respective ar fi ca unul dintre asociați să cedeze celuilalt cel puțin 1% din afacere pentru ca celălalt să poată lua deciziile pe care le dorește. Dar care dintre ei va dori să cedeze? Și la ce preț? Deoarece acel 1% înseamnă în general cedarea controlului afacerii și fiecare o ia ca fiind o excludere din afacerea respectivă. De aceea este foarte dificil ca această problemă să fie rezolvată ulterior.


Am fost asociat 50-50% în multe afaceri. Unele nici măcar nu au mai pornit deoarece am avut mari semne de întrebare vis-a-vis de asociații mei. Poate și ei în legătură cu mine. Nu știu. Cert era că eu puneam întreaga sumă de bani (acum știu că este stupid să faci asta). Asociatul era cu partea de expertiză a afacerii. Pe urmă amândoi ne implicam activ în ea. Pentru ca banii să nu fie o problemă decideam ca eu să scot primul întreaga sumă investită astfel încât ulterior să putem considera că niciunul dintre noi nu a investit bani personali în afacere. Dar n-a funcționat. Nici n-avea cum deoarece asociații mei nu erau „legați” în vreun fel de afacerea nou-creeată. Am avut un asociat timp de 4 ani într-un atelier de tâmplărie. Nu am scos bani din el ci doar am investit și reinvestit mereu pentru a fi tot mai buni, pentru a putea câștiga în viitor mai mult. A fost bine sau nu? Acum cred că nu deoarece asociatul meu a părăsit afacerea. Probabil nu vedea ziua în care ar fi fost cu adevărat stăpân pe jumătatea lui. Vina a fost doar a mea.


Acum aș face altfel. Dacă ai bani să investești în afacere alături de mine, vom fi asociați. Însă unul dintre noi va avea cel puțin 51% din start – preferabil însă o structură de 70% cu 30% sau chiar mai mult pentru ca unul din noi să rămână la conducere și în situația în care am include un alt asociat pe parcurs - un finanțator mai puternic, de exemplu. Plus o asigurare că nu vor fi probleme de blocare a vânzării afacerii atunci când se va ajunge la această etapă. Dacă ai doar o parte din bani vei fi asociat corespunzător sumei pe care o vei investi. Cu posibilitatea cumpărării pe parcurs a cotei dorite și modificarea statutului la momentul respectiv. Dacă nu vei investi deloc bani în noua afacere atunci vei avea salariu și un bonus din profitul realizat.


O problemă și mai mare este atunci când un mic grup de 3-4 prieteni hotărăsc să bună bazele Noului Apple sau Noului Google. Fiind foarte buni prieteni și totodată foarte buni specialiști în domenii distincte, vitale noii afaceri, tendința este ca ei să împartă în mod egal părțile sociale. Din nou vor ajunge în situații de decizii majore cu privire la evoluția afacerii și cu siguranță este doar o problemă de timp până vor apărea conflicte majore între ei – similar situației de mai sus. Poate unul din ei primește o ofertă foarte tentantă de a munci într-o altă firmă și pleacă, fără a-și ceda părțile sociale. Poate vor apela la o firmă de venture capital pentru finanțare. Orice poate urma și creea frustrare și nemulțumire nu doar lor ci și altor părți ce ar urma să fie implicate.


O altă problemă majoră în aceste cazuri este: „- A cui este răspunderea pentru deciziile luate?” Cine este direct responsabil? Chiar și atunci când cei 3-4 iau o decizie în consens, unul din ei va fi cel ce va avea o influență majoră în a se lua acea decizie. Doar că răspunderea pare a fi a tuturor, nu numai a lui. Nu este corect. Să o spun clar: trebuie să fie o persoană ce să poarte singură răspunderea deciziilor sale.


De aceea, în orice afacere ar trebui să existe un leader ce să ia deciziile după cum consideră el că ar fi cel mai bine pentru afacerea respectivă și pentru care doar el să poarte răspunderea lor.


O situație aparte este atunci când un asociat sau acționar minoritar cu o pondere de 10% de exemplu poate bloca vânzarea unei afaceri sau orice decizie majoră în afacerea respectivă. Actuala legislație a multor state din lume protejează interesele acționarilor minoritari. De aceea în același statul trebuie prevăzută această situație încă de la început. Iar dacă nu a fost prevăzută și acționarul sau acționarii minoritari vor putea bloca o vânzare a afacerii respective, n-ar trebui să se intre într-un astfel de proces de vânzare al afacerii până când această posibilă problemă n-a fost anterior rezolvată.


Există o soluție simplă și foarte eficientă în astfel de cazuri: vânzarea afacerii. Nu trebuie să fie neapărat o vânzare a întregii afaceri. Pot fi vândute doar părțile sociale ale asociaților ce vor să iasă din afacere („acțiuni”, respectiv „asociați” pentru S.A.). Pot fi foarte multe variații ale procentelor. Iar soluțiile pot fi chiar foarte creative în acest sens. Avantajele sunt evidente. Doar să se ajungă la un acord...PS: Dar dacă tot te gândești la vânzarea afacerii tale, poate ar fi mai interesant să știi cât de pregătită e afacerea ta pentru vânzare înainte de a intra în procesul de vânzare al acesteia. Mai exact, cât ai putea pierde din prețul ei deja negociat cu un potențial cumpărător, la negocierea finală (imediat după etapa de due diligence) datorită unor aspecte ale afacerii tale nerezolvate din timp? Pentru aceasta completează chestionarul online cu 28 întrebări în următoarele 8-10 minute. Îl găsești aici iar răspunsul va fi instant, în cifre exacte, la terminarea sa. Mult succes în tot ceea ce faci!

Așadar verifică-ți gratuit pregătirea afacerii tale pentru vânzare folosind chestionarul online cu răspunsul pe loc. Succes!


1362 afișare