Caută

După 2 luni în noua afacere

Deși până acum m-am ocupat de crearea de noi și noi afaceri, de 2 luni sunt într-o nouă aventură – de a vinde afacerile altora. E foarte interesant. Iar acum aș intra complet diferit într-o afacere. Iată cum:

  1. Aș căuta doar afaceri subevaluate

  2. Aș încerca să găsesc căi prin care să pot produce mai multe rezultate și apoi aș analiza dificultatea și costul modificărilor găsite

  3. Obțin finanțarea noii afaceri – n-aș mai pune banii mei la achiziționarea ei

  4. O pun pe picioare, aplicând modificările găsite

  5. O cresc în continuare

  6. O vând la nivelul maxim la care aș putea-o eu duce.

Simplu și banal. Cam ca și toate „rețetele” de afaceri. Însă să ajungi la ea e ceva mai greu și necesită ceva timp. Acum hai să detaliem puțin.


1. Cum găsesc afaceri subevaluate?

Păi, pe internet 🙂 : pe pagini dedicate afacerilor sau pe anunțuri de vânzare-cumpărare. Dar atenție la alegeri. Alte surse foarte bune pot fi prietenii sau cunoștințele lor. Găsitul a 10-20 afaceri e partea cea mai ușoară. Cum găsesc însă afacerile subevaluate, ținând cont că în afaceri nimeni nu e prost? Ca idee, sunt afacerile în care în viața proprietarului lor apar diferite probleme serioase de viață, când acesta e dispus să o vândă la un preț mult sub valoarea ei. Iar aceste situații de viață pot fi următoarele: divorț, un caz de boală gravă, datorii mari sau chiar decesul întreprinzătorului.

2. Mai bune rezultate? Cum?

Cred că afacerile ce rulează în momentul vânzării lor sunt în general afaceri bune, cu perspective (altfel n-ar fi funcționat până acum). Și mai pot crește. Chiar mult.

De ce n-au mai crescut? De cele mai multe ori din cauza actualului întreprinzător, de limitele sale – cu toții le avem, așa că presupun că cu toții știm despre ce vorbim. Poate din cauza problemei majore ce a intervenit, întreprinzătorul și-a pierdut interesul în dezvoltarea afacerii sale. Sau poate nu o poate rezolva sau pur și simplu nu vede soluția. Ideea e să o vedem noi, să avem habar cum să o aplicăm și cam ce investiție suplimentară ar presupune. Iată câteva probleme ce ar putea fi corectate relativ ușor: marketing slab sau chiar inexistent, furnizori scumpi, tehnologie sau utilaje învechite (da, asta ar putea costa ceva, dar există soluții), distribuție slabă sau vânzare produselor doar la sediul firmei, contracte sau clienți ocazionali, lipsa unor servicii complementare, produs învechit etc.

Să luăm exemplul unui lac a cărui proprietar se concentrează exclusiv pe produsul său, și anume peștele de calitate. Cu toții suntem îndrăgostiți de propriile produse și mai greșim crezând că dacă oferim un produs excepțional, clienții ne vor dărâma ușa de la intrare. Așa și acest proprietar: nu observă sau ignoră oportunitatea taxării pescarilor amatori ce ar fi bucuroși să plătească pentru a pescui pe lacul său. Ar fi putut face și o mică pensiune cu restaurant specific pentru pescarii săi. O altă dezvoltare ulterioară ar putea fi construirea unor mici pontoane pentru pescarii amatori ce să includă și câte o mică căbănuță cu 1-2 paturi pentru pescuitul de noapte (sau pentru ieșirea într-un weekend mai sălbatic a pescarului cu familia sa). Ar mai putea adăuga și diferite sporturi de apă și de recreere. Până acum, afacerea respectivă a trăit și s-a dezvoltat fără publicitate, fără o echipă de agenți de vânzare a peștilor și fără o distribuție mai de amploare a acestora. Pentru mine, toate acestea însemnă că e o afacere foarte stabilă, adânc ancorată într-o nevoie reală și cu paletă foarte largă de noi oportunități de dezvoltare.

Halfarm 1

Găsirea acestor oportunități e partea cea mai dificilă, dacă nu cunoaștem afacerea. Ideal ar fi să petrecem câteva luni (sau mai bine 1 an) lucrând într-o afacere similară. Doar că eu am intrat în toate afacerile mele fără a cunoaște deloc domeniul respectiv.  Așa, de nebun. Dar în ultima vreme fac altfel: caut mentori. Nu e acel gen de mentori despre care vorbește literatura de specialitate. Pur și simplu fac o listă de firme concurente și sun cât mai mulți întreprinzători din acea listă. Nu toți vor să-mi vorbească, cu atât mai mult să-mi dezvăluie amănuntele afacerii lor. Dar de fiecare dată găsesc câțiva ce-mi oferă sfaturi foarte utile și un ajutor necondiționat. (De aceea ofer și eu ajutorul meu altora, printre care și ție, amicul meu întreprinzător, ori de câte ori ai nevoie. Doar amintește-ți că sunt la un telefon (0745 / 006 277) sau e-mail distanță (ferilorincz@TheTimeToSell.com))

3.Cum obțin finanțare?

De la bancă. Da, în Romania e o glumă, însă câteodată se poate.

Poate mai ușor ar fi să îți cauți un asociat.

Dar cea mai la îndemână soluție e finanțarea vânzătorului: îi cumperi afacerea în rate. Adică să-ți vând vaca mea pe laptele pe care-l va da ea?  E absurd. Însă cei ce au afaceri de vânzare de ceva timp știu că posibilitățile lor de a o vinde sunt cam mici. Din câte am observat eu, peste 90% din afacerile mici și mijlocii din Romania nu se vor vinde ca și afaceri. În cel mai bun caz se vor vinde ca și tranzacții imobiliare, calculându-se terenul și construcția. Echipamentele și utilajele se vor calcula la un preț derizoriu de mic – asta doar dacă vor prezenta interes pentru cumpărător. Ca exemplu, am o vecină a cărui soț a avut o pizzerie în ultimii 2 ani înainte de divorț. Ca parte a partajului, ei i-au rămas echipamentele din respectiva pizzerie pe care tocmai le-a vândut cu un preț de cel puțin 5 ori sub prețul lor real. Așa că merită să încerci să obții finațarea vânzătorului. Și cred că o vei obține cu succes dacă ești o persoană de încredere, te obligi să plătești prețul convenit în următorii 1-3 ani și intabularea proprietății (dacă este cazul) să se facă doar după achitarea ultimei tranșe. În condiții similare mi-am vândut și eu 2 magazine, pe la începutul crizei.

Punctele următoare sunt cât se poate de evidente. Se poate scrie extrem de multe despre ele și o voi face în articolele următoare. Dacă ești interesat, alătură-te grupului nostru pe Facebook sau subscrie la blogul meu pentru a fi sigur că vei primi fiecare articol. Mulțumesc!

PS: În încheiere vreau să spun că am cu adevărat un client a cărui afacere este mult subevaluată din cauza unei probleme serioase de sănătate. E un inginer piscicol învârstă ce are un lac imens de peste 75 hectare, delimitat în 4 părți, conform tehnologiei creșterii peștilor. Până acum s-a ocupat exclusiv de creșterea și vânzarea peștilor săi și a făcut-o cu succes de peste 30 de ani. Îmbunătățirile și oportunitățile de dezvoltare ale afacerii sale descrise mai sus sunt cele văzute de mine și ar putea deveni realitate pentru cel ce va cumpăra această afacere. Lacul se află undeva între Cluj-Napoca și Târgu Mureș. Este o afacere destul de mare (pentru România) din care ar putea trăi decent mai multe generații.

Dacă ești interesat, îți pot oferi detalii în mod confidențial, trimițându-mi un e-mail-ul pe adresa de mai sus.

Halfarm 1


PS: Dar dacă tot te gândești la vânzarea afacerii tale, poate ar fi mai interesant să știi cât de pregătită e afacerea ta pentru vânzare înainte de a intra în procesul de vânzare al acesteia. Mai exact, cât ai putea pierde din prețul ei deja negociat cu un potențial cumpărător, la negocierea finală (imediat după etapa de due diligence) datorită unor aspecte ale afacerii tale nerezolvate din timp? Pentru aceasta completează chestionarul online cu 28 întrebări în următoarele 8-10 minute. Îl găsești aici iar răspunsul va fi instant, în cifre exacte, la terminarea sa. Mult succes în tot ceea ce faci!

Așadar verifică-ți gratuit pregătirea afacerii tale pentru vânzare folosind chestionarul online cu răspunsul pe loc. Succes!

#afaceridesucces #afaceridevanzare #afaceriexcelente

0 afișare