Caută

Discuție telefonică pentru vânzarea unei afaceri
„Alo? Domnul Eduard?”


„Da. Cu ce vă pot ajuta?”


„Sunt Feri Lorincz din România și reprezint o afacere de vânzare. Iar această afacere produce dulceață, la fel ca și a dvs., de 2 milioane Euro pe an.”


„Și ce-i cu asta? Vrei să-mi vinzi mie această afacere?”


„Sigur că da. Pentru acest lucru v-am sunat.”


„Tu știi ce cantitate de dulceață produc eu?”


„Da. De 50 milioane Euro pe an. Vi se pare firma pe care eu v-o propun prea mică?”


„Clar. Dacă m-ar interesa să preiau o altă afacere ar trebui să fie de cel puțin 20 milioane.”


„Îmi dau seama cu gândiți. Dacă aș fi eu în locul dvs. probabil m-ar interesa să preiau o afacere chiar mai mare decât a mea. Dar și afacerea pe care vreau eu să v-o vând are propriile atuuri.”


„Da? Care?”


„Se concentrează pe cea mai bogată zonă,cu cei mai harnici și mai de cuvânt oameni din România: pe Transilvania, zonă în care produsele dvs. nu sunt încă prezente. Tocmai urmează să semneze 2 contracte mai mari ceea ce o va „arunca” în următoarea ligă. Iar acest lucru vă va economisi o sumă foarte importantă de bani dacă o preluați acum. Și mai sunt și alte surprize plăcute pentru dvs.”


„Și de ce o vinde acum?”


„E o problemă medicală la mijloc și o problemă de familie. De aceea lucrurile se vor mișca mult mai rapid decât în mod normal, în următoarea perioadă. Vă interesează ideea?”


„Da. Ce ar trebui să facem acum? Care ar fi următorul pas, că n-am mai făcut ceva asemănător până acum?”


„Păi… la fel ca în orice vânzare… poate ați vrea să știți mai multe despre firma propusă.”


„Exact. Nu mi-ați spus nici măcar numele ei până acum.”


„Vă voi trimite toate detaliile ce pot fi cunoscute în această etapă despre ea. Va fi un Dosar al Afacerii detaliat pe care vi-l pot trimite prin email și prin curier, în format fizic. Tot ce vă cer e să fiți de acord cu păstrarea clauzelor de confidențialitate…”


… Cam așa arată o discuție de vânzare a unei afaceri. Pentru fiecare afacere de vânzare facem în medie 3 astfel de discuții în fiecare zi. E mult? E puțin? Dacă luăm timpul efectiv de discuție, atunci e puțin deoarece totul durează circa 3-5 minute. Dacă socotim timpul de pregătire pentru respectiva discuție, atunci aceasta poate fi oricât între 1-3 ore.


Dar accentul îl punem pe „Vânzare” deoarece o afacere nu se prezintă în anunțuri online, ci se vinde. Acesta e unul din factorii pentru care o afacere „prezentată” în online are o rată de succes de doar 2-3%. Prin vânzarea expusă rata de succes crește la 20-30%. Nu e garantată, căci nu se poate garanta așa ceva. Dar se poate garanta lucrul și procesul. Și o rată medie de succes de 10 ori mai mare.


Mai multe detalii pentru care o afacere nu se vinde prin simpla prezentare a ei pe un website cu afaceri de vânzare vei putea citi urmând acest link.


PS: Întrebarea ce mi se pune cel mai des în ultima vreme este: „Se mai vând afaceri acum, cu virusul…?” Sigur că se vând. Doar că raporturile de forțe s-au schimbat. De aceea acum nu e momentul cel mai bun să-ți vinzi afacerea, dacă nu ești forțat să o faci.


Dar poți face altceva. Ce anume? Voi scrie în următorul articol. Nu cred însă că vei ghici. Dacă totuși îmi scrii răspunsul pe care îl aștept, îți voi face un preț bun pentru orice serviciu vei dori vreodată de la noi și voi face cumva în așa fel încât să fii în capul listei noastre de așteptare, atunci când va fi cazul.44 afișare