Caută

De ce ti-ar cumpăra afacerea?

Din sute de motive

Ai clădit o afacere.

Ți-ai pus sufletul, banii, munca dar mai presus de toate Timpul tău pentru a-ți urma visul. Poate nu ți-a reușit totul, dar știi că ți-au ieșit multe lucruri cel puțin așa cum ai sperat.

Acum e momentul să te desparți de ceea ce ai creat. E normal. Trebuia să vină și timpul ăsta, într-un fel sau altul. Pentru tine, totul are o valoare aparte. Știi cât a costat fiecare bun pe care îl ai, fie el cât de mic. Ai cerut mai multe oferte când l-ai cumpărat,  poate chiar te-ai împrumutat pentru a-l avea sau ai avut insomnii mai multe zile, la vremea respectivă. Îi știi aprecia chiar și acum valoarea sa. În mintea ta îți faci repede  un calcul cam cât te-ar costa dacă ar trebui să o iei de la început, să clădești o afacere identică cu cea actuală. Și cam ăsta crezi că e prețul afacerii tale.

Așa am crezut și eu. Așa mi-am evaluat și eu afacerile anterioare, când am ieșit din ele: ca sumă a valorilor bunurilor cedate, la prețul la care le-aș putea achiziționa acum. Și am crezut că și cel ce îmi va prelua afacerea se va gândi la fel.

Acum nu mai văd chiar așa lucrurile, deși multe aspecte pot fi adevărate și acum. Am învățat pe pielea mea că un cumpărător profesionist, un investitor inteligent nu apreciază foarte mult partea tangibilă a unei afaceri. Adică nu-l interesează în mod deosebit utilajele tale, mașinile, imobilele sau alte bunuri. Știu că, la fel ca și tine, pe acestea le pot și ei achiziționa de pe piață la cam aceleași prețuri la care le-ai calculat deja și tu (incluzându-le în prețul pe care l-ai cerut pentru afacerea ta). Și fiind considerate „mărfuri”, așteaptă-te la negocieri dure asupra valorii lor, asupra gradului de uzură, sau asupra altor aspecte. De cele mai multe ori, pentru ei aceste bunuri nu înseamnă altceva decât un fel de bonus „la pachet”.

Mult mai mult îi interesează altceva. De pildă:

  1. Clienții tăi. Cât de loiali îți sunt, ritmul în care îți revin să cumpere, suma medie de bani pe care o cheltuiesc pe produsele saus serviciile tale

  2. Un anumit angajat sau oamenii tăi cheie. Iar printre acești oameni-cheie se află și echipa ta de conducere

  3. Modelul tău de afacere, rețeta afacerii tale, adică modalitatea în care faci afacerea cu toate secretele ei

  4. Produsele tale actuale și cele ce vor urma, mai ales unicitatea acestora sau modalitatea specifică, originală de prezentare a lor

  5. Locația afacerii tale sau punctele de vânzare

  6. Rețeaua ta de distribuție

  7. Profitul afacerii tale – privit ca o modalitate de recuperare a investiției, dar mai ales ca o modalitate de creștere a afacerii lor, de susținere a viitoarelor dezvoltări

  8. Calitatea angajaților tăi.

Desigur sunt sute de motive diferite pentru care se cumpără afaceri, de la ce le „normale” până la cele mai ciudate, dar perfect-logice și argumentate de respectivii cumpărători – suntem cu toții diferiți. De aceea cred că, chiar dacă afacerea ta n-a mai înregistrat de mulți ani profit, dacă are un grup de clienți loiali, întotdeauna va exista o altă firmă ce va dori să ți-o cumpere.

Îți doresc mult succes în tot ceea ce faci!

#dececumparaafaceri #motivedeacumparaoafacere #motivedecumparareafaceri

0 afișare