Caută

De 10 ori mai mare?


Ca întreprinzători, mereu ne întrebăm cum am putea să ne ducem afacerea la următorul nivel? Întrebarea cea mai frecvent folosită este: „Cum am putea avea o afacere de 10 ori mai mare?”


S-au scris multe despre asta. Probabil fiecare din noi a citit sau a auzit câteva idei. Însă cea mai interesantă idee mi s-a părut a fi a lui Seth Godin ce a răspuns la întrebarea unei doamne legată de cum și-ar putea crește afacerea de la 10 milioane dolari la 100 milioane cu: „aș angaja pe cineva să-mi conducă afacerea de 10 milioane și aș căuta să mă angajez la o firmă de 100 milioane pentru a vedea „Ce” și „Cum” fac ei” De ce e o idee interesantă? Deoarece cunoștințele acumulate prin muncă și experiență sunt mult mai practice decât cele din cărți și seminarii. Dar mai ales pentru că un întreprinzător plictisit sau frustrat de afacerea sa, cu gândul să o vândă, ar găsi o nouă provocare ce să ducă la creșterea semnificativă a afacerii sale.


Problema e cine ar angaja un întreprinzător? Recunosc, am încercat și eu de câteva ori în trecut și nu m-a angajat nimeni. Probabil orice întreprinzător are o anumită reticență în a angaja un alt întreprinzător – un motiv ar putea fi frica să nu i se fure afacerea. Problema este că dacă afacerea ta este mai cunoscută în domeniul tău sau chiar tu ești cunoscut în domeniul tău, cine te mai angajează? Și dacă ai „norocul” ca afacerea ta să fie mare, să zicem de câteva milioane sau zeci de milioane Euro, câte firme de 10 ori mai mari sunt? Mai exact, câte din ele te-ar angaja?


Cu toate astea, prima parte a ideii e foarte bună: să îți găsești un înlocuitor. E bună din toate punctele de vedere. O spun mereu tuturor deoarece este unul din cele mai importante lucruri ce asigură valoare transferabilă afacerii tale în cazul unei vânzări. Chiar nu pot îndeajuns accentua importanța acestui lucru. Iar dacă tot vă veți căuta unul, ar putea fi un CEO provenit dintr-o firmă de 10 ori mai mare decât a ta. Cei mai mulți dintre noi angajează firme de head hunting pentru asta. Personal cred că treaba unui întreprinzător, indiferent de mărimea firmei sale, este să-și crească valoarea afacerii zi-de-zi și să caute oamenii potriviți afacerii sale. Iar o activitate atât de importantă eu n-aș externaliza-o, chiar dacă decizia finală îmi aparține.


Partea practică e dificilă și riscantă, mai ales pentru faptul că toate CV-urile arată perfect, acestea fiind niște „instrumente de marketing”. Iar un CEO nou, pus neverificat în locul tău din lipsă de timp poate fi un dezastru. În plus, va necesita o muncă de mai mulți ani pentru ca afacerea ta să ajungă din nou în același punct în care a fost înainte de a-l pune pe acel CEO neverificat.


Cu toate imperfecțiunile și riscurile implicate consider că este o idee ce merită încercată. Este o cale ce multora funcționează.


Îți doresc mult succes în tot ceea ce faci!
PS: Unul din cele mai bune lucruri pe care le poți face între tot acest timp este să ai mereu afacerea pregătită pentru vânzare. Probabil ai o afacere frumoasă în care poate ai investit aproape totul. Nu știi când apare o fereastră de oportunitate sau vei fi nevoit să o vinzi. Verifică acum gratuit pregătirea afacerii tale pentru vânzare în 7-8 minute, răspunzând la chestionarul online cu 28 întrebări și vei avea un răspuns și la întrebarea: „Cât ai putea pierde justificat din valoarea afacerii tale, dacă ți-ai vinde afacerea azi?”

Pentru asta urmează acest link sau cel de mai jos:


https://app.involve.me/thetimetosell/pregatire-afacere-pentru-vanzare24 afișare