Caută

Cum (NU) se vinde o afacere – 1
Cea mai simplă metodă de a vinde o afacere e cea pe care aproape toți o folosesc sunt anunțurile online. Nu sunt multe în România. Vei găsi afaceri de diferite dimensiuni: de la extrem de mici la afaceri medii, după „standardele” noastre. Pentru câțiva zeci de Euro plătiți în fiecare lună reușești să o și promovezi. Adică să apară pe primele locuri din noianul de anunțuri. În rest… cam atât. Nu mai poți face mare lucru decât să aștepți.

Și chiar te pregătesc în descrieri să aștepți liniștit cam 18 luni sau mai mult până să o vinzi.


E evident că investitorii cu cel puțin câteva sute de mii de Euro stau cu ochii lipiți de anunțurile publicitare din România și abia așteaptă să-și investească resursele 🙂 De ce n-ar face asta? Doar e un anunț deja promovat în online? 🙂


Ei, iată de ce:

– nu cunosc niciun investitor cât de cât serios ce să acceseze aceste site-uri. Rata lor de succes îmi confirmă spusele. Afacerile postate se vând în circa 2-3% din cazuri. De unde acest 2-3%? Din numărarea anunțurilor pe imaginea cărora scria „Vândut” și împărțirea rezultatului la totalul anunțurilor numărate. Din faptul că am avut și eu un astfel de site pentru a face niște probe: www.AfaceriDeVanzare.com, acum fiind închis. Iar „Vândut” putea fi scris din orice alt motiv: au retras anunțul, s-a vândut printr-o altă variantă sau orice altceva. Așa că nici această rată de succes de 2-3% nu e deloc reală.

– se încearcă vânzarea unei afaceri la fel ca și anunțurile matrimoniale, cu același succes. Oare cine își alege un partener în viață după bifarea unor caracteristici? Iar o afacere e foarte similară cu un partener de viață, din anumite puncte de vedere. Poate ar fi o șansă de succes dacă anumiți investitori ar investi într-o afacere la fel cum și-ar cumpăra un laptop, de exemplu.

– am încercat să iau legătura cu mai mulți vânzători de afaceri de pe un anumit site. Cred că cu vreo 50, în total. Pot spune cu mâna pe inimă că doar 10 din ei mi-au răspuns, extrem de sumar, la cererea mea de a ști mai multe despre afacerea lor de vânzare. Mi se pare extrem de stupid acest lucru: adică dacă într-un final ai o persoană interesată de afacerea ta, tu ca vânzător nu îi răspunzi sau îi oferi răspunsurile cerute cu o foarte mare întârziere?

– cele mai multe afaceri găsite pe aceste site-uri sunt falimentate sau în pragul falimentului. Se vând foarte bine și astfel de afaceri, dar numai pentru un anumit tip de investitori.

– cele mai bune afaceri ce pot fi găsite aici sunt cele imobiliare: clădiri, terenuri, pensiuni. Găsești destul de multe astfel de anunțuri. Poate urmează ca aceste site-uri să se transforme în anunțuri imobiliare? 🙂


Există însă și un alt site ce taie legătura directă între vânzătorul unei afaceri și potențialii investitorii în respectivele afaceri. Adică administratorul site-ului se pune între ei, transmițându-le informațiile pentru a fi sigur că, în cazul unei vânzări, își va vedea comisionul de succes. E clar o evoluție față de tipurile de anunțuri online de mai sus. Se vede ceva mai mult profesionalism în descrierea afacerilor de vânzare, fiind făcută de ei contra unei sume fixe. Nu știu exact rata lor de succes. Din câte am vorbit acum 2 ani cu administratorul site-ului respectiv spunea că un business broker ar avea nevoie de 30-40 de anunțuri pentru a putea trăi din asta. Adică mi se pare că ar fi tot o rată de succes de 2-3% – vinzi 1 afacere dintr-un portofoliu de 30-40 de alte afaceri.


Acum vin eu cu întrebarea: după ce ai creeat ceva frumos, valoros, unic, prin munca ta de ani sau chiar zeci de ani, iar acum e momentul să te desparți de aceasta dintr-un motiv sau altul ai risca să stai 1-2 ani așteptând ca firma ta să fie cea norocoasă, vânzându-se într-un final, din alte 30-40 de alte firme?


Recunosc, foarte multe alte modalități pentru un întreprinzător cu o afacere mică în România de a-și vinde afacerea nu sunt pe moment. Din păcate și eu am refuzat destul de multe cereri de la astfel de întreprinzători: la început deoarece doreau să mă plătească exclusiv pe bază comision de succes, iar acum deoarece am ales să nu mă mai ocup cu vânzarea unor afaceri mici. Îmi pare foarte rău că i-am refuzat. Am încercat însă să le fiu cât mai de folos într-o altă manieră decât să mă ocup eu direct de respectivele vânzări.


Voi reveni cu alte modalități de a vinde o afacere în articolele următoare.

PS: Dar dacă tot te gândești la vânzarea afacerii tale, poate ar fi mai interesant să știi cât de pregătită e afacerea ta pentru vânzare înainte de a intra în procesul de vânzare al acesteia. Mai exact, cât ai putea pierde din prețul ei deja negociat cu un potențial cumpărător, la negocierea finală (imediat după etapa de due diligence) datorită unor aspecte ale afacerii tale nerezolvate din timp? Pentru aceasta completează chestionarul online cu 28 întrebări în următoarele 8-10 minute. Îl găsești aici iar răspunsul va fi instant, în cifre exacte, la terminarea sa. Mult succes în tot ceea ce faci!


Așadar verifică-ți gratuit pregătirea afacerii tale pentru vânzare folosind chestionarul online cu răspunsul pe loc. Succes!


#cumnusevindeoafacere #vanzariafacerionline

1 afișare