Caută

Cel mai frumos compliment


Cu circa 1 lună în urmă, într-o joi, un prieten virtual de pe LinkedIn a completat chestionarul pe care sunt sigur că deja îl știți: aplicația cu pregătirea afacerii pentru vânzare care, în urma răspunsurilor date, îți găsește răspunsul la întrebarea: „Cât poți pierde justificat din valoarea afacerii tale la negocierea finală, dacă ți-ai vinde afacerea azi?”


Hai să-l numim pe acest prieten Emilian, pentru a-i păstra confidențialitatea. În linii foarte mari, afacerea lui Emilian avea 35 angajați, o mică echipă de conducere și o valoare estimată la 1.500.000 Euro. În urma completării chestionarului a reieșit că potențialii lui cumpărători i-ar putea reduce valoarea afacerii cu 140.250 Euro. Deși aplicația îți dă răspunsul imediat ce ai completat chestionarul, mi-am făcut un obicei din a face și o analiză manuală chiar a doua zi pentru a fi sigur că totul e în regulă. În plus, la aspectele ce ar putea fi îmbunătățite inserez câteva mențiuni legate de motivul pentru care investitorii apreciază respectivele aspecte și câte o idee practică de implementat în acest sens.


Așadar fac toate acestea și pentru aplicația trimisă de Emilian, trimițându-i-le prin email. O oră mai târziu mă sună Emilian. Poate nu-mi amintesc exact fiecare cuvânt, dar ideea discuției era următoarea:


„Firma ale cărei date le-am folosit la completarea chestionarului e reală, datele au fost bune, dar acea firmă nu mai e mea. Am vândut-o cu câțiva ani în urmă. Am vrut să văd cât de exacte sunt rezultatele chestionarului tău. Ți-au dat foarte bine. În plus, mi-au plăcut comentariile tale legate de aspectele de îmbunătățit și mi-am zis că trebuie să te cunosc. Ne putem întâlni?”


Când cineva mă abordează astfel îmi vine să merg și până la capătul lumii pentru a-l întâlni :) Clar că mi-a mângâiat orgoliul. Probabil cu toții am reacționa similar – mai ales atunci când între munca depusă și rezultatele ei este un decalaj destul de mare, timp în care nu știi sigur dacă ceea ce ai făcut e bun, e util sau nu. Dar n-a trebuit să merg până la „capătul lumii”. A doua zi venea el la un turneu de golf în apropiere de Oradea. Pentru a facilita cât mai mult întâlnirea ne-am întâlnit la acel club de golf. A fost o oră și jumătate foarte frumos petrecută.


Emilian a fost sportiv de performanță și căpitan de echipă națională. Ca profesie era inginer. Atunci mi-am amintit ceea ce mi-a spus cândva un om pe care l-am respectat profesional foarte mult și care, pentru scurtă vreme a fost șeful meu. Am lucrat atunci într-un MLM din domeniul financiar în care fiecare „își clădea propria firmă”. Într-o discuție mi-a spus că cei mai buni colaboratori și întreprinzători sunt inginerii și cei ce au făcut sport la nivel de performanță. Am rămas fără cuvinte. N-am înțeles cum într-un domeniu financiar aceste categorii ar putea fi atât de bune. Pentru mine imaginea sportivilor era cumva a proștilor din oricare clasă iar inginerii erau cumva „cap-pătrat”. Aveam 24 ani – probabil este vârsta la care încă ai multe certitudini și vezi lucrurile doar în alb și negru. Știind că șeful meu era deosebit de bun în a cunoaște foarte repede oamenii, i-am cerut să-mi explice toate acestea. Mi-a spus că poate e adevărat că la baza piramidei oricărui sport „de masă” pot fi persoane mai puțin dotați intelectual însă pentru a ajunge la vârf ai nevoie de mult mai mult decât aptitudini sportive și condiție fizică. Că nu o să găsesc vreodată „un prost” în vârf. În plus, sportivii de performanță au dovedit că au ceva foarte important pentru orice afacere: o voință de fier, o ambiție de a reuși chiar și când șansele de izbândă sunt mici. Iar inginerii, prin formație, au o minte foarte ordonată, foarte logică, ce pot face față cu brio aproape în orice domeniu. Într-o clipă tot sistemul meu anterior de referință a căzut și am început să-i privesc cu totul alți ochi. Aflând că Emilian e inginer și că a fost un fost sportiv de performanță mi-a fost dintr-o dată foarte simpatic. A demonstrat cu vârf ceea ce-mi spunea acum 20 ani fostul meu șef: a vândut cu succes 2 sau 3 afaceri anterioare. Acum este implicat în multe alte afaceri, printre care una similară cu a mea: de pregătire a unor afaceri pentru vânzare și de vânzare a acestora.


Cu 4 ani în urmă (poate greșesc cifra) a descoperit golful. Îi face bine musculaturii coapselor. A încercat plimbările mai lungi, ascultând recomandările medicilor, dar fără prea mare efect. Acum întâlnește prieteni și oameni frumoși la turneurile de golf din țară, iar iarna pleacă de mai multe ori în țări mai calde pentru a-și urma pasiunea. Ascultându-l, mi-a fost rușine că n-am încercat acest sport. Cred că nu m-a atras încă...


Mi-a mai spus că a cerut 1.500.000 Euro pentru afacerea sa anterioară și că i s-a oferit 1.400.000 Euro. I-au venit „în vizită” pentru a-i verifica afacerea câțiva juniori de la o corporație internațională de consultanță - una foarte renumită. Se uitau la rezultatele financiare din fiecare lună a ultimului an. Erau în creștere. Emilian însă le-a dat o idee mai bună: să compare creșterile din aceleași luni, dar din ani diferiți, dacă vor ca rezultatele să fie relevante. S-a mai pus problema dependenței afacerii de Emilian. Nu știau că el urma să plece într-un concediu de o lună în următoarea săptămână. Așa că le-a propus să le lase telefonul său mobil pe perioada concediului. Ce test fi mai bun decât acesta ar mai putea fi pentru verificare dependenței unei afaceri de proprietarul actual? :) În sinea mea îl felicitam și îl admiram pe Emilian! Într-un final a reușit să o vândă tot acelorași investitori cu 1.700.000 Euro. „Cum?” am întrebat mirat atât de creșterea prețului cu 13% cât și a faptului că o firmă de investiții financiare cumpără o afacere relativ mică, ca și a lui. Mi-a spus că a fost vorba de o anumită conjunctură de care era și el conștient, profitând de oportunitate.


Ne-am despărțit amici. Poate vom colabora în viitor. Cine știe?


Pentru mine a fost mai mult decât o discuție foarte interesantă și un început a unei noi prietenii. A fost și o confirmare a faptului că instrumentul la care am lucrat e chiar bun - probabil unic în domeniul său.


Poate vrei să-l încerci și tu. Vei putea vedea cât de pregătită ar fi afacerea ta pentru vânzare, dacă ar fi să vinzi azi și ce ai putea eventual îmbunătăți pentru ca valoarea afacerii tale să crească în ochii potențialilor cumpărători. Dacă răspunsul tău e Da, completează-l urmând acest link. Poate n-am spus încă... e gratuit.


258 afișare