Caută

Cel mai bun lucru ce îl poți face acum

...pentru a-ți pregăti ieșirea din afacere atunci când va fi cazulDeschisesem atelierul de tâmplărie de mai bine de 6 luni. Până în acel moment făcuserăm doar ferestre și uși exterioare. Acum însă aveam cam tot ce ne trebuia pentru a începe să producem și uși de interior. Aveam chiar și 3 comenzi mai mici.


Mai aveam nevoie doar de cherestea de cea mai bună calitate.


Am mers „în munți” pentru a o găsi. Împreună cu asociatul meu am răscolit 4-5 stive mari ale unui furnizor pentru a găsi o singură bucată cât de cât bună, din care am fi putut face doar o ușă așa cum ne-am fi dorit. Îmi amintesc că era iarnă. Zăpada era până la genunchi. Cu toții eram „înghețați” de frig. Și foarte nemulțumiți.


Aveam o mare problemă. Și încă una ciclică: dacă nu o rezolvam cumva, am fi căutat mereu acele bucăți de molid de calitatea dorită.

De circa 5 ani nu mă mai ocup de atelier. Acum când mă ocup de vânzări de afaceri și de pregătirea lor pentru vânzare văd lucrurile mult diferit.


După cum am spus în articolul anterior (în poți citi aici) acum nu e momentul potrivit să ieși din afacerea ta, dacă nu ești obligat să o faci. Dar poți face altceva mult mai important decât multe alte aspecte. E legat de pregătirea afacerii tale pentru vânzare (după cum mi-au răspuns la provocare câțiva dintre cei ce au citit postarea anterioară) dar într-un mod diferit.


Cum diferit?


Pentru a răspunde la asta, hai să o luăm mai ușor, de la început.


Am spus anterior că acum văd lucrurile diferit.


Unul din aceste lucruri este faptul că tot ce faci ca și întreprinzător după ce ai intrat într-o afacere este să îți pregătești ieșierea din ea. Pentru că în mod sigur vei ieși din ea la un moment dat, într-un fel sau altul.


Eu văd această pregătire ca fiind compusă din 2 părți mari: din pregătirea afacerii tale pentru vânzare și din o alta… despre care voi vorbi puțin mai târziu.


După cum deja știi, când vorbeam de pregătirea afacerii pentru vânzare înțelegeam mai multe lucruri printre care:

- Înlăturarea aspectelor ce pot periclita vânzarea afacerii

- Înlăturarea a 95% din posibilitățile de scădere în mod justificat a valorii afacerii de către cumpărător, la negocierea finală.

- Creșterea valorii afacerii, prin tot ce înseamnă acest lucru.


Pentru a înțelege mai bine cealaltă parte a pregătirii ieșirii tale din afacere și ce ai putea face diferit față de cele de mai sus, hai să ne imaginăm următoarele 2 situații, nu chiar atât de ipotetice:


1. un investitor apărut „din senin” îți face o ofertă serioasă pentru preluarea afacerii tale. Nu ar trebui să „muști momeala” după cum am mai scris în acest articol. Dar uneori investitorul e bine-intenționat și chiar vrea o preluare corectă. Indiferent de situație, cel mai bun lucru ce îl poți face în cazul în care vrei să vinzi afacerea este să găsești cât mai repede cel puțin o altă ofertă concretă de preluare. … asta pentru a avea o putere de negociere și alternative pentru situația în care nu vei fi mulțumit cu rezultatul obținut cu acest prim-investitor. Pentru a realiza asta va trebui să te miști foarte repede pentru a nu îl amâna prea mult pe primul investitor.

2. descoperi că ai o problemă medicală care în viitorul apropiat te va împiedica să te mai ocupi așa cum ți-ai dori de bunul mers al afacerii tale. Iar cea mai mare parte a averii tale e legată de afacerea ta. Copiii nu doresc să îți calce pe urme. O ofertă concretă de preluare nu ai și singurul lucru care te mai preocupă (în afara tratamentului) e ieșirea cât mai rapidă din afacere. În plus, e absolut normal și uman să încerci să o vinzi cât mai avantajos cu putință. Poate chiar să asiguri libertatea financiară a ta și a familiei tale – libertate pentru care ai depus tot acest efort de până acum.


În ambele situații vei avea nevoie de un investitor. Și asta cât mai rapid cu putință. Poate nu știai dar numai pregătirea materialelor pentru vânzarea afacerii tale poate dura oricât între 2-6 luni, în funcție de mărimea și complexitatea afacerii tale.


Dacă ai toate materialele de prezentare ale afacerii pregătite din timp, poți începe aproape instant întregul proces de vânzare al afacerii tale. Aceasta e esența celei de a doua părți a pregătirii din timp a ieșirii tale din afacere despre care am tot amintit anterior, dar nu am spus despre ce e vorba mai exact.

Cum se face asta? Ce se poate face în acest sens?


Nu vreau să transform această postare într-un curs. Înțeleg că o parte dintre colegii întreprinzători nu vor să cunoască detalii despre toate acestea.


De aceea voi scrie o serie de 4-5 email-uri în următoarea perioadă pe care le voi trimite doar celor interesați de acest subiect.


Pentru început decide doar dacă posibilitatea de a-ți vinde cât mai repede afacerea atunci când vei avea ocazia sau vei fi nevoit să o faci e un lucru important pentru tine.


Foarte curând vom deschide înscrierile pentru acest nou serviciu. Dacă vrei să fii anunțat despre momentul deschiderii și să primești prin email informațiile despre care tocmai am amintit, fără nicio presiune din partea mea de a cumpăra ceva, vreodată, subscrie dând click pe fotografia de mai jos:


Subscriere materiale prezentare pt vanzarea afacerii
28 afișare