Caută

Câțiva au râs de ideea mea. Eu doar acum zâmbesc


O nouă provocare, o nouă afacere.

Provocarea mea era dacă pot vinde un produs cu o poveste – știți că-mi plac poveștile.

Dar pe ce produs să încerc? Păi, pe ceva ce să merite efortul. Să fie suficient de scump, ca și obiectele de lux. Bine. Cum ar fi să încerc să vând ceasuri, bijuterii, mașini de lux doar cu o poveste? Nu sunt atras de niciuna dintre acestea. Poate ar trebui să încerc să vând o pensiune sau hotel din Băile Felix? Sau un apartament de peste 10 milioane de Euro în Paris? Niciuna din ele, dar acum știu cam toate pensiunile și hotelurile de vânzare din zona Băilor Felix 🙂

Așa că am ajuns iar la prima-dragoste: afacerile. Că doar sunt un întreprinzător… Mai era de lămurit unde găsesc afaceri de vânzare în Romania sau Ungaria, la un preț de cel puțin 500.000 Euro? Am căutat și am găsit. Cu sutele. Firme aproape disperate să fie vândute. Am selectat vreo 17 dintre ele și mi-au răspuns 10. Am ales 6 cu care am continuat discuția. Dintre ele, una era o măcelărie aflată în insolvență și 2 parcuri fotovoltaice – la care am zis „pas” acum, când doar doresc să-mi testez ideea.

A rămas un mic magazin naturist. Mi-a plăcut proprietarul ei și am hotărât să-l ajut pro-bono. Apoi am fost foarte impresionat de povestea domnului Stamate (nu e numele său real) ce e inginer piscicol de peste 30 ani la o fermă imensă de pește (aproape 80 hectare luciu de apă) undeva în mijlocul Transilvaniei, pe care vrea să o vândă deoarece e în vârstă și are mari probleme de sănătate. Iar sâmbăta trecută am vizitat și o fermă de vaci de elită (după spusele patronilor) din jurul Brașovului. Discuția față-n față a fost tuturor benefică deoarece ne-am dat seama că nu ne potrivim și că nu vom putea colabora.

Fără a investi (aproape) nimic am obținut ușor 2 clienți pe care să pot testa ideea. Este un început foarte promițător. Doar că promovarea se va face exclusiv pe banii mei, în speranța unui comision de reușită. Pentru început, e bine și așa.

Domnul Stamate crede că Ungaria s-a ridicat foarte mult în industria piscicolă și de agrement și că cel mai probabil acolo ar trebui insistat cu promovarea fermei sale. Povestea potrivită o aveam deja publicată mai demult și a trebuit doar să-i adaug la final legătura cu afacerea lui, să o traduc în maghiară și să o promovez pe Facebook. În plus, i-am făcut un text profesionist pentru anunțurile de pe site-urile destinate pescarilor amatori (am găsit 7 website-uri ce acceptau anunțuri și 4 reviste) precum și celor de vânzare a afacerilor din Ungaria, dar pe acestea nu am plătit promovarea – nu erau subiectul testării mele.

Iată ce am reușit în 7 zile cu 530 Ron:


Rezultate ferma peste

La datele de mai sus se mai adaugă 2270 persoane la care s-a ajuns în mod organic, prin Like-urile și distribuirile acelor persoane pentru care s-a plătit.

Magazinului naturist i-a făcut o altă poveste cuplată la final cu cea a proprietarului. Povestea e una emoționantă, ce a fost un suport foarte bun pentru răspândirea reclamei. Iar rezultatele după doar 5 zile și circa 60 Ron cheltuiți sunt extraordinare (cred eu):


Rezultate magazin naturist dupa 5 zile

Dacă vrei să citești poveștile, dă un click aici pentru povestea pentru ferma de pește și aici pentru cea a magazinului naturist.

Deși rezultatele mi se par extraordinare, știu că distribuirea și numărul de Like-uri este sub cel obținut cu câteva luni în urmă când promovam doar poveștile respective. Însă e normal, deoarece o parte din cititori nu vor dori să promoveze o reclamă, indiferent de poveste.

Entuziasmat, vreau să continui pe această idee, dezvoltând-o ca o afacere. Pe lângă aceste povești de impact se pot face și altele, reale, ca și povestea originii afacerii (numită și Hero Story) în care e vorba despre ideea și lupta întreprinzătorului pentru a-și porni afacerea, succesele ulterioare precum și motivul pentru care acum e nevoit să o vândă. Sau povestea clientului mulțumit de produsul sau serviciul furnizat de firmă și transformarea pe care a creat-o acel produs în firma clientă.

Dar sunt conștient că o parte dintre clienți nu vor dori o astfel de promovare, indiferent de impactul ei, ci vor o promovare profesionistă în online-ul de specialitate, pe diferite țări, vor liste de potențiali clienți pe care să-i contactăm cu un „pitching” profesionist, discuții față-n față, … lucruri serioase. Foarte bine. Facem și asta. Cu atât mai mult cu cât sunt chiar mai simple decât „poveștile”.

Dar ce m-a șocat cel mai mult în căutarea unor afaceri de vânzare a fost faptul că majoritatea afacerilor erau doar o umbră a ceea ce au fost cândva, niște epave. Nu se vindeau ca afaceri, ci ca tranzacții imobiliare. Și asta și erau: niște clădiri cu dotări și utilaje. Și multe din ele nici nu puteau fi numite afaceri în adevăratul sens al cuvântului. Cel puțin nu pentru eventualul cumpărător al lor. Deoarece și atunci când mergea bine afacerea, era de fapt un „one-man-show” în care totul se învârtea în jurul întreprinzătorului: el știa și controla totul. Doar că se presupune că vânzând afacerea, vechiul proprietar se va retrage din ea. În această situație, care ar mai fi valoarea acelei afaceri pentru noul proprietar? Desigur, nu prea mult.

Mi se pare că există o mare oportunitate în toate acestea: să ajut întreprinzătorii ca în 1-2 ani să înceapă să vândă o afacere reală, de mare valoare celui ce o va cumpăra, transformând-o din „one-man-show” în una ce produce chiar mai mult, cu doar câteva ore de implicare pe săptămână din partea actualului întreprinzător. Iar vânzarea ei, mai simplă și la sume substanțial mai mari, vor oferi posibilitatea retragerii din afaceri a actualului proprietar sau a începerii unei noi afaceri. Câți întreprinzători nu și-ar dori așa ceva?

Acest articol e unul din primii mei pași în această direcție, în această nouă provocare și afacere.

Poate ești un profesionist într-un domeniu ce consideri că ne-ar putea fi util și ai dori să ni te alături. Dacă e așa, ești bine-venit! Hai să discutăm concret despre cum am putea colabora.

Poate ai o firmă și te gândești la un „exit” peste câțiva ani și îți plac ideile de mai sus. Foarte bine. Merită o discuție despre tine și despre afacerea ta.


Mult succes în tot ceea ce faci!#afaceridesucces #afaceridevanzare #pregatireaafaceriipentruvanzare

18 afișare