Caută

Avem afaceri bune, afaceri de vanzare. Oare?

Mulți dintre noi avem câte o afacere din care trăim bine sau chiar foarte bine. De ce să o vindem? Ce-am câștiga din asta? Fiecare dintre noi gândește altfel. Eu cred că printre atuurile vânzării unei afaceri ar fi următoarele:

  1. Ai avea acum în mână o sumă de bani pe care ai câștiga-o în 10 ani (mai mult sau mai puțin)

  2. Poate n-ai putea economisi această sumă de bani în acești 10 ani

  3. Ai câștiga 10 ani de viață în care să faci ce vrei, fără a te mai lupta zi-de-zi pentru afacerea ta

  4. Ai putea începe o nouă afacere – poate ai plănuit-o demult

  5. Sau pur și simplu ai evita riscul de a-ți pierde afacerea (și valoarea ei actuală) în această perioadă, din diferite motive.

Sună bine, nu-i așa?

Una dintre cheile vânzării unei afaceri este să ai o afacere bună. Ce înseamnă asta? Păi, profitabilă. Cât mai profitabilă, am putea spune…

Hai să luăm exemplul uneia dintre afacerile mele, pentru că o cunosc cel mai bine și pentru că astfel nici un prieten-întreprinzător nu se va simți „atacat”. Iar această afacere este tocmai asta: ajut alți întreprinzători să-și pregătească afacerile pentru vânzare, le găsesc clienți și îi acompaniez cu idei și consultanță până la încasarea efectivă a banilor. La fel cum nu sunt două persoane identice, nu sunt nici 2 firme la fel. Astfel că mă mulez permanent după afacerea și pretențiile clienților.

Încă mai pot spune că sunt la început, așa că voi presupune că au trecut deja 5-10 ani și acum privesc în urmă. Cu o mică echipă de specialiști ne ocupăm în medie de 10 afaceri pe an, din care reușim să vindem 6. Astfel că încasez câte o sumă fixă lunară pe primele 6 luni pentru a acoperi în majoritatea cheltuielilor, o garanție în aceeași sumă ce să confirme că clientul dorește cu adevărat să-și vândă afacerea (că nu voi lucra în zadar) și un comision de succes la final (din care se scade garanția).

Încasările sunt frumoase, dar nu vin regulat, depinzând de propriul succes și de mulți alți factori. Din când în când mai pleacă cineva din echipă și durează ceva timp până voi găsi o altă persoană potrivită.

Dar cu tot zbuciumul zilnic, la sfârșitul anului realizez că avem un profit bun. Că a meritat. Că sunt mai mult decât mulțumit de rezultate.

Pare cunoscut scenariul? Cred că da. Cel puțin celor ce au afaceri în servicii sau sunt liber-profesioniști. Și nu numai lor, deoarece și o altă afacerea a mea este exact în aceeași situație – mai am atelierul de tâmplărie pe care l-am axat în principal pe restaurarea ferestrelor și ușilor clădirilor de patrimoniu (vezi www.antike.ro)

Întrebarea mea este: „– Avem noi oare afaceri bune?

Da și nu.

Da, deoarece facem ceea ce ne place și ne pricepem cel mai bine. În plus, mai și câștigăm din asta.

Nu deoarece nu este într-atât de bună precum pare. Ne vom da seama de asta în momentul când nu mai dorim sau nu mai putem continua munca, când ne gândim să ieșim din această afacere, vânzând-o. Dacă ieșim din ea, afacerea noastră nu va mai avea valoare. Noi eram valoarea. Ce va rămâne? Spațiul (dacă era al nostru), amenajarea, aparatura, eventuale licențe, un nume de marcă ce spune ceva pe piață (dar fără noi, oare până când?). Însă în afară eventualele licențe și de spațiul propriu-zis, aproape nimic n-am putea vinde. Ar fi o simplă tranzacție imobiliară, nu vânzarea unei afaceri.

Atunci realizăm crudul adevăr, oricât de dureros ar fi: n-am avut niciodată o afacere. Am avut doar un loc de muncă ce ne-a ținut ocupați o perioadă de timp. Și poate încă ne mai ține. Cel mai probabil nu o să ieșim în pensie din ea și nici căutata siguranță financiară nu o vom găsi.

Dar lucrurile se pot schimba. Nu e niciodată prea târziu, dacă asta vrei. Vreau și te invit să încerci alături de mine să facem schimbările necesare în afacerile noastre, pentru a le transforma în afaceri reale, ușor vandabile. Fiecare pe a lui.

De săptămâna viitoare voi face o serie de schimbări în afacerea mea. Voi scrie despre ele și despre rezultatele obținute. Iar aceste articole nu vor rămâne pe blog decât până la terminarea acestui proiect.

Dacă ești interesat, subscrie direct pe blog (www.TheTimeToSell.com) pentru a fi sigur că vei primi întreaga serie. Voi încerca să-ți răspund la toate întrebările pe care le vei avea, în privat, pentru ca totul să decurgă cât mai lin.

Te rog să-mi lași un scurt mesaj ( mesaj privat pe Facebook / LinkedIn sau pe e-mail la ferilorincz@TheTimeToSell.com ) dacă te-ai hotărât și tu, la fel ca și mine, să-ți transformi afacerea în una adevărată cu scopul de a o vinde în maxim 3-5 ani. Cred că vom face o echipă interesantă.

Mulțumesc.

#afaceridevanzare #pregatireaafaceriipentruvanzare #trasformareaafacerii

0 afișare