Caută

Afaceri profitabile – din ce în ce mai greu

Poate nu doar eu simt că e din ce în ce mai greu să faci afaceri profitabile în orice domeniu ai încerca.


În ultimii zeci de ani am văzut cu totii mari schimbări în afaceri: aparitia unor giganti din nimic si (ex)terminarea altora.


Iată câteva exemple de renume:

  1. Apple si Microsoft în anii `70

  2. AOL în anii `80

  3. Amazon, Yahoo, Google în anii `90

  4. Facebook în anii `2000

  5. Uber în anii `2010

Ce au învătat din trecut acesti giganti IT si toti ceilalti din orice alt domeniu? Că oricând se poate ivi o firmă cu o idee nouă de business, o nouă metodă si cu ceva tehnică, o altă abordare (mai umană) a clientului. Iar această nouă firmă peste câtiva ani poate deveni atât de puternică încât să le ameninte pozitia sau chiar existenta.

Instinctul de supravietuire e foarte puternic. Asa că vor „muta” ei înainte de a fi prea târziu.

    1. Solutia lor cea mai la îndemână si mai facilă e să cumpere aceste afaceri atunci când încă sunt relativ mici si ieftine.

Chiar au departamente speciale ce studiază afaceri profitabile din piată. Iată un exemplu de pe LinkedIn de acum circa 2 luni: o firmă mare de IT cu birou în Timisoara căuta „business developer manager” ce să achizitioneze pentru ei 20 de afaceri anual. Una din sarcinile acestui manager era să-si creeze propria echipă cu care să cerceteze piata în căutarea firmelor disponibile spre vânzare, de mare potential sau orice oportunitate de pe piată. (Recunosc, situatia actuală e o oportunitate si pentru mine.)


Altii si-au vândut chiar scump afacerea unor astfel de giganti. E deja celebru cazul lui Kevin Systrom, ce a acceptat 1 miliard de la Facebook pentru Instagram.


Iar Zuckerberg continuă „shopping-ul” cu WhatsApp pentru 19 mld $. Google la fel: în 2005 preia Android si în 2006 dă 1.65 mld $ pe YouTube. De ce? Poate simteau că, dacă Instagram sau YouTube ar fi rămas independente, ar fi ajuns usor a fi competitorii cei mai mari ai săi. Acum sunt o bucătică din imperiul altora. Un alt exemplu e Amazon care în 2009 preia Zappos, un important magazin online de pantofi, iar în 2010 preia Quidsi (adică www.diapers.com) ce vindea scutece de circa 500 milioane $/an – a fost o întreagă poveste de santaje pe care o găsiti pe net.


Iată si un contra-exemplu: Snapchat a lui Bobby Murphy si Evan Spiegel. Au refuzat oferta lui Zuckerberg de 3 mld în 2013, au re-denumit-o Snap si au listat-o la bursă în acest an. Ca si răspuns, Facebook si-a construit propria versiune de Snapchat folosind Instagram (numit Instagram Stories) care, în doar 6 luni are mai multi utilizatori decât Snapchat. Au copiat aproape tot. Chiar si lentilele Snapchat pentru a adăuga urechi sau bot de câine pozelor selfie. Iar actiunile Snap au început să scadă ca valoare…


Ideea e că dacă ai o idee verificată în piată, adică o afacere ce aduce organic clienti si poate fi multiplicată usor reteta succesului ei, „cei mari” vor fi dispusi să-ti ofere până la 30 milioane $. Acum, cele mai multe astfel de afaceri se vând în jurul a 15 milioane $. Chiar nu e nevoie decât de o idee practică bună si verificată. Nu e nevoie de mii sau zeci de mii de clienti.

  2. Acesti giganti au mai observant un lucru: cât de profitabil poate deveni o companie din domeniul IT ce se află într-o pozitie dominantă.

Asa că au început să-si creeze propriile start-up-uri. Pe unele le-au cumpărate asa cum am descris mai sus. Investesc mult în ele pentru a se asigura că vor deveni cu adevărat afaceri profitabile, embleme în pietelor lor.

  3. Tot acesti giganti încep să controleze platformele prin care noile afaceri pot ajunge la clientii lor.


Un exemplu în acest sens e Jeremy Stoppelman de la Yelp ce a refuzat intentia de preluare din partea Google si Yahoo. Si-a listat afacerea în 2012. Google a răspuns prin implementarea propriului serviciu de rating si si-a folosit puterea motorului lor de căutare pentru a-si conferi un avantaj incorect, zic eu. Cum? Google (si Facebook) a început să elimine treptat căutările organice în favoarea celor plătite. Iar paginile Yelp au început să apară tot mai jos în rezultatele căutărilor, fiind din ce în ce mai greu ca Yelp să atragă noi utilizatori.


Un alt exemplu e platforma Facebook ce-ti spune ceva de genul: dă-mi adresa ta de e-mail si îti voi invita prietenii în numele tău să ni se alăture. Dar oare Facebook ar permite oricărei alte firme să facă asta pe platform sa? Nici vorbă. Îti cer bani pentru a-ti vedea postările chiar si grupul tău de prieteni – din câte stiu, organic văd doar 6,5%.

Asa că, desi costurile tehnice pentru a porni un serviciu online sunt din ce în ce mai mici, costurile de publicitate sunt în continuă crestere.

Ce vreau să spun e că mereu vor fi noi oportunităti de afaceri profitabile. Si acum sunt extreme de multe, pentru cei ce le văd. Dar mai cred că „cei mari” si-au cam asigurat piata sau au încercat, chiar reusit, să blocheze accesul pe cele mai importante piete actuale. Nu o pot însă opri inovatia. Doar că va trebui făcută diferit de cea de acum 10-20 ani. Iar acest lucru ar putea conduce la o schimbare totală de directie, chiar de eliminare în viitor a aplicatiilor telefoanelor mobile. Cine stie…?


Sigur e doar schimbarea. (Si altceva, mult mai sumbru 🙂 )PS: Dar dacă tot te gândești la vânzarea afacerii tale, poate ar fi mai interesant să știi cât de pregătită e afacerea ta pentru vânzare înainte de a intra în procesul de vânzare al acesteia. Mai exact, cât ai putea pierde din prețul ei deja negociat cu un potențial cumpărător, la negocierea finală (imediat după etapa de due diligence) datorită unor aspecte ale afacerii tale nerezolvate din timp? Pentru aceasta completează chestionarul online cu 28 întrebări în următoarele 8-10 minute. Îl găsești aici iar răspunsul va fi instant, în cifre exacte, la terminarea sa. Mult succes în tot ceea ce faci!


Așadar verifică-ți gratuit pregătirea afacerii tale pentru vânzare folosind chestionarul online cu răspunsul pe loc. Succes!#afaceriprofitabile

0 afișare