Caută

Afaceri in rate

De ce afaceri in rate ? Pentru că am văzut multe lucruri ce nu mi-au plăcut si nu am putut rămâne nepăsăstor.

De exemplu: e multă durere printre întreprinzători. Foarte multă.

Doar că nu se vede cu ochiul liber.

De ce? Deoarece colegii mei sunt oameni mândri, curajosi, ambitiosi, puternici. Nu cer ajutorul nici atunci când nu văd o altă solutie. Nici când nu mai pot.

Care e durerea? E atunci când vor să se retragă din afacerea lor, într-o anumită etapă a vietii:

  1. Pentru că tocmai au aflat că au o problemă serioasă de sănătate. Că nu mai pot continua, că nu-si mai pot conduce afacerea. Sau, cel putin, că nu se mai pot implica la fel de mult în aceasta.

  2. Sau pentru că au obosit si vor bătrâneti linistite.

  3. Unii vor o schimbare majoră în viata lor.

  4. Altii s-au certat ireconciliabil cu asociatul sau partenerul de viată.

  5. Sau pur si simplu au mostenit o afacere de care nu se simt legati, pe care nu o doreau.

Iar acum vor să o vândă. Dar nu pot. Au încercat timid să propună o preluare tuturor cunoscutilor lor ce credeau că ar avea banii necesari să o preia. Degeaba. În plus, poate nici nu stiu cum să o vândă sau la cine să apeleze pentru a-i ajuta. Si sunt disperati.

Discut mereu cu astfel de mici întreprinzători. Între ei sunt si firme mai mari, mai rar. Le simt deznădejdea. Simt cu fiecare zi ce trece că tot ceea ce au creat în ani multi de muncă, cu multe sacrificii, e pe cale să o piardă. Că acea sigurantă financiară pe care o doreau încă de la început a fost doar o nălucă. Dacă ei pierd, noi cu totii pierdem. E evident.

Tot din discutiile cu ei am ajuns la concluzia că ar fi dispusi să-si vândă afacerile chiar si cu plata în rate, în ultimă instantă. (De fapt, e o idee foarte bună, dar mai greu „de digerat” la început.)

Pe de altă parte, majoritatea cunoscutilor mei ce lucrează în alte firme ca si angajati visează la propria lor afacere. Mai ales cei din corporatii.

Însă orice om inteligent si bine-platit se gândeste la riscuri. O afacere nouă e foarte riscantă. Doar maximum 1 din 10 afaceri noi ajung la vârsta de 5 ani. De ce să investească o sumă considerabilă de bani pentru o idee neverificată? Mai ales dacă acum nu e nevoit să o facă…

Asa că pe moment rămân cu visul. Până într-o zi când va apare un factor declansator. Poate vor fi dati afară din diferite motive si nu găsesc pe moment o altă slujbă. În această situatie, cei mai multi se gândesc să înceapă o afacere în consultantă. La urma-urmei, sunt profesionisti în domeniul lor si ar putea foarte bine să-si vândă cunostintele. Doar că clientii nu se vor înghesui. Iar orice altă afacere îi va costa mult mai mult decât niste „bani de buzunar”. Asa că nu se va întâmpla mare lucru, cu mici exceptii.

Iar eu sunt la mijloc. Văd cum se spulberă visurile actualilor întreprinzători si a acelora ce vor să devină. Vreau să fac ceva. Cea mai bună idee ce mi-a venit în minte a fost să-i ajut să se găsească unii pe altii.

Cei mai multi întreprinzători au afaceri relativ mici: o pensiune, eventual un (mic) hotel, o statie de betoane, magazine online, clinici medicale, chiar si o statie de îmbuteliere gaz, diferite agentii de turism, curătenie, pază etc. Valorile lor medii sunt undeva în jurul a 500.000 Euro. Unele mai putin – chiar în jurul a 100.000 Euro.


Dar toate sunt afaceri ce functionează. Sunt afaceri testate. Merg. Poate nu atât de bine si poate nu la  scară mare. Dar pot fi duse la următorul nivel, mai ales de către cei ce vin din firme foarte mari. Si se pot prelua cu plata în rate. Adică, afaceri in rate. Eventual actualul proprietar poate cere un avans pentru a verifica seriozitatea – depinde de întelegere si de încrederea reciprocă.


Cât ar putea fi rata? Ceva mai putin decât se câstigă deja cu respectiva afacere – în general. Adică plătesti vaca cu laptele ei. Si de ce ar accepta actualul proprietar să-si vândă astfel afacerea? E un răspuns mai amplu pe care promit să-l dezvolt într-un alt articol. Dar e bine si pentru el.


Pentru asta am modificat putin o nouă platformă de anunturi cu afaceri de vânzare. E site-ul creat ca un prim-pas în a-i ajuta pe acesti întreprinzători cu afaceri relativ mici să si le vândă. Tot ce trebuie să faci pentru început e să-ti creezi un cont, apoi să adaugi un nou anunt ca si vânzător sau investitor, bifând plata in rate. Ca investitor, te rog să te descrii putin, să spui ce fel de afaceri te-ar interesa… cred că stii si tu. Urmează acest link: https://afaceridevanzare.com/inregistrare/


Poate îti place o anumită afacere existentă deja pe site. Sau pe un alt site. Te ajut în primele discutii cu actualii proprietari, dacă vrei (gratuit, poate nici nu mai trebuia să o spun). Deoarece acum poate nici nu se gândesc la afaceri in rate. Doar scrie-mi un e-mail despre intentia ta ( ferilorincz@TheTimeToSell.com ).


Poate pentru tine nu e momentul pentru toate acestea. Însă stii pe cineva care ar dori să-si vândă afacerea. Sau ai prieteni ce visează la afacerea lor. Fă-ne tuturor un bine. Si tie. Ajută-i să găsească acest articol:

  1. Trimite-le prin e-mail sau

  2. Distribuie-l pe LinkedIn sau Facebook.

Multumesc.


PS: Dar dacă tot te gândești la vânzarea afacerii tale, poate ar fi mai interesant să știi cât de pregătită e afacerea ta pentru vânzare înainte de a intra în procesul de vânzare al acesteia. Mai exact, cât ai putea pierde din prețul ei deja negociat cu un potențial cumpărător, la negocierea finală (imediat după etapa de due diligence) datorită unor aspecte ale afacerii tale nerezolvate din timp? Pentru aceasta completează chestionarul online cu 28 întrebări în următoarele 8-10 minute. Îl găsești aici iar răspunsul va fi instant, în cifre exacte, la terminarea sa. Mult succes în tot ceea ce faci!


Așadar verifică-ți gratuit pregătirea afacerii tale pentru vânzare folosind chestionarul online cu răspunsul pe loc. Succes!

#afaceriinrate #firmeinrate #preluareafaceriinrate

4 afișare