Caută

Afaceri de vânzare – cele bune

Sunt extrem de multe persoane cu care mă întâlnesc, cărora le vine greu să creadă că în România sunt multe afaceri de vânzare, bune sau chiar foarte bune. Poate e cumva anormal ca un întreprinzător ce are o firmă bună, ce produce profit să încerce să o vândă. În general, se consider că o firmă este de vânzare atunci când e falită sau se îndreaptă spre faliment.  Nu e chiar așa.

Sunt multe motive pentru care se vând firmele bune, prospere. Iată câteva dintre ele cu care m-am întâlnit  de 1 an de când mă ocup de vânzarea afacerilor altora.

1). Întreprinzătorul a obosit.

A lucrat foarte intens, foarte mulți ani în firma sa. Vrea o schimbare. Vrea să facă o nouă afacere la care visează probabil de ceva timp, știind că dacă le-ar face în parallel, nu ar ieși așa cum și-ar dori și ar periclita bunul mers al actualei afaceri. Alții vor să se odihnească o perioadă, să-și ia un an sabatic, să facă înconjurul lumii, să se regăsească sau… chiar să nu mai facă (aproape) nimic, trăind din suma de bani pe care o vor primi la vânzarea afacerii lor.

2). Probleme de sănătate

Tocmai au descoperit o gravă problemă de sănătate, nu mai pot lucra la fel ca și înainte și nici nu au cui să lase afacerea. Un întreprinzător a văzut cum asociatul său a făcut infarct pe stradă, lângă el. După înmormântare, acest întreprinzător și-a schimbat total viața și afacerea, valorizând lucrurile simple și importante din viața sa.

3). Probleme sociale

Mereu poate interveni câte o problemă socială mare la care soluția găsită este vânzarea afacerii lor. De exemplu mi s-a oferit un contract pentru vânzarea unei afaceri foarte mari al cărui proprietar era în pușcărie. O alta în care familia de întreprinzători era într-un process de divorț și nu-și mai doreau nici un contact.

4). Moștenire

Încă e un process de schimbare de generații în conducerea afacerilor de familie. Unii dintre juniori ce au „moștenit” la propriu sau la figurat afacerea familiei realizează că cifrele merg în jos, că ei nu sunt părinții lor, că nu știu să o conducă la fel de bine ca și ei sau că mediul afacerii s-a schimbat. Alții nu și-au dorit niciodată să lucreze în respectivele afaceri, având propriile planuri. Dar sunt persoane foarte inteligente ce realizează că ar fi cel mai bines le vândă cât mai repede, atâta timp cât sunt încă valoroase.

5). Necesită investiții mari

Unii întreprinzători și-au crescut afacerea la potențialul lor maxim. Își dau seama că, dacă vor să ajună la următorul nivel, atunci au nevoie de un spațiu mai mare, de mai mulți angajați, de mai multe utilaje sau de schimbarea celor actuale etc. Adică niște investiții foarte mari pentru ei și simt că nu vor toate acestea și poate nici nu vor face față acelei provocări. Dar sunt alți întreprinzători ce tocmai asta caută.

6). Pentru că asta era planul inițial

Din start au gândit că vor să vândă atunci când afacerea va atine un anumit nivel. Sau că, indifferent de nivel, o vor vinde în 5 ani, de exemplu. Și totuși, sunt întreprinzători ce muncesc foarte mult, 100% dedicați creșterii afacerii dar și foarte lucizi, ne-considerând afacerea ca fiind copilul lor (ei știu că sentimentele sunt pentru familiile lor). Vor căuta clienți pentru a le prelua afacerile cât acestea sunt încă în creștere, fiind conștienți că vânzarea ei poate dura chiar și 2 ani. Sunt cei ce vor obține cel mai bun preț pentru munca lor.

De regulă, cu banii obținuți își vor face o viață comodă, fără griji financiare. Cei mai mulți vor deveni business angels și mentori pentru alți întreprinzători. Puțini dintre ei vor începe o nouă afacere. Aceștia vor deveni țintele preferate ale firmelor de venture capital, dacă vor dori să investească banii altora, deoarece sunt considerați o „investiție sigură”.

Probabil mai sunt și alte motive pentru care se vând afacerile bune. Dacă mai ști una, te rog să o adaugi la comentarii.

Mulțumesc.

#afaceribune #afaceribunedevanzare #afaceridevanzare

1 afișare