Caută

Afacerea e Produsul
Zilele acestea am fost „blocat” pe ideea: „Afacerea e Produsul!”

De obicei scap să mă mai gândesc mereu la un anumit lucru dacă scriu despre el. Iar unele „scrieri” devin postări…


Da, orice afacere produce anumite bunuri (produse) sau servicii. La fel și afacerea ta sau a mea. Ceea ce simt că mereu ne scapă vederii – cel puțin mie – este tocmai faptul evident că afacerea noastră le produce. De aceea afacerea noastră ar trebui să fie cel mai bun și mai valoros Produs.


Totul se învârte în jurul acestei idei, fie că suntem conștienți de acest lucru, fie că nu.

Iar când începem să ne gândim la afacerea noastră ca și la un produs – ca la cel mai valoros Produs al nostru – multe lucruri se vor schimba. Dacă înainte ne gândeam la cum să ne îmbunătățim produsele sau serviciile afacerii noastre și la ce anume am avea nevoie pentru asta, acum ne vom gândi la cum să creștem valoarea afacerii noastre, la ce aspecte nu funcționează așa cum am dori, la ce se poate „repara” rapid sau ce ar putea dura mai mult în acest sens.


Dacă înainte poate ne gândeam la afacerea noastră aproape ca la copilul nostru, deoarece aceasta este extrem de importantă în viața noastră, acum ne vom gândi mai mult – și cu o oarecare detașare – la cum să ne folosim afacerea pentru a fi cât mai mult în folosul nostru și al angajaților noștri, la cum să începem să culegem roadele muncii noastre și la scopul inițial pentru care am pornit această aventură.


Și astfel vom începe să descoperim o plajă nouă și largă de îmbunătățiri și de posibilități. Vom creea un Produs mai bun, mai maleabil, mai valoros.


După cum poate știți, înainte de a mă ocupa de a vinde afaceri și a le pregăti pentru vânzare m-am ocupat de un atelier de tâmplărie. Îl am și acum dar nu mă mai ocup în mod direct de el. Ideea e că am fost obsedat de calitatea ușilor și ferestrelor noastre. De fapt aș fi făcut orice ca clientul să nu găsească defecte în ușile noastre, oricât de mici ar fi ele. Lemnul e unic, natural, cu bune și cu rele. E foarte ușor să-i găsești „nod în papură”. Cu toate acestea nu acceptam așa ceva deoarece era extrem de costisitor repararea unui defect constatat de către client. Așa că îmbunătățeam continuu „produsul” având de fiecare dată aveam impresia că „mai bine nu se poate”. Se putea. Doar că fiecare proces de prelucrare folosit în plus pentru îmbunătățirea produsului ducea la creșterea prețului ușilor noastre. Am ajuns să ne punem problema până unde mai putem crește calitatea și prețurile pentru a mai avea cui le vinde.


Toate acestea ne-au împins spre o nișă tot mai îngustă. Ofertele noastre nu erau negociabile iar ușile și ferestrele noastre conțineau toată „știința” acumulată între timp. Credeam că toți vor cel mai bun produs cu putință, iar pentru asta doar eu știam ce trebuie făcut și cum :). Acum văd altfel lucrurile iar atelierul merge mai bine (Da, așa e: fără mine, după cum am spus):

  1. celor mai mulți clienți nu le păsa foarte tare de calitate sau de fiabilitate. Doreau o ușă sau fereastră din lemn ce să arate cât-de-cât bine și să nu coste cu mult mai mult decât o fereastră din PVC cu sticlă termopan.

  2. din comenzile celor care erau interesați de cea mai bună calitate posibilă nu poți face o afacere: cel puțin nu în România.

  3. am fost extrem de focalizat pe produs și nu pe Produs. E cea mai mare greșeală posibilă – cel puțin după cum văd acum lucrurile.

Ok. Cred că am vorbit destul despre mine. Prea mult chiar.

Sunt curios de experiența ta, de ideile tale cu privire la schimbarea focalizării de la produs la Produs și dacă te gândești să schimbi ceva…PS: Dar dacă tot te gândești la vânzarea afacerii tale, poate ar fi mai interesant să știi cât de pregătită e afacerea ta pentru vânzare înainte de a intra în procesul de vânzare al acesteia. Mai exact, cât ai putea pierde din prețul ei deja negociat cu un potențial cumpărător, la negocierea finală (imediat după etapa de due diligence) datorită unor aspecte ale afacerii tale nerezolvate din timp? Pentru aceasta completează chestionarul online cu 28 întrebări în următoarele 8-10 minute. Îl găsești aici iar răspunsul va fi instant, în cifre exacte, la terminarea sa. Mult succes în tot ceea ce faci!


Așadar verifică-ți gratuit pregătirea afacerii tale pentru vânzare folosind chestionarul online cu răspunsul pe loc. Succes!


0 afișare