Caută

3 Idei despre afaceri, așa cum fac alții

Mulți dintre noi am câștigat destul de bine din afacerile noastre, deși am investit pe parcusul anilor cam tot ce am putut: muncă, timp, familie, bani personali și chiar ne-am ipotecat și locuințele în momentele mai grele.

Apoi a venit un timp în care ne-am dorit liniște, odihnă și o încercare de recuperare a timpului pierdut. Să ne satisfacem dorințele puse deoparte atunci când ne concentram aproape exclusiv pe afacerile noastre. Probabil speram să obținem acea libertate și siguranță financiară despre care visam la începutul afacerii.

Așa că ne-am gândit serios să ieșim din ea, vânzând-o. Și chiar am încercat să vorbim, timid, cu cei pe care îi consideram dornici să o preia. Poate n-am reușit.

De aceea cred că ar fi interesant să vedem câteva idei despre cum fac alții și ce e diferit în abordarea lor. Când spun „alții” mă refer la întreprinzători din Vestul Europei și din SUA, acolo unde lucrurile acestea sunt mai așezate.

  1. Afacerea lor nu este copilul lor

Ne este foarte dificil să gândim astfel deoarece ne implicăm prea mult în afacerile noastre, investim sentimente sau chiar simțim că afacerea noastră ar fi rostul existenței noastre – că afacerea noastră ne reprezintă. Cu toții am simțit aceste lucruri, fără a mai lungi povestea. Și întreprinzătorii din Vest consideră că afacerile lor sunt foarte importante, dar totodată se pot detașa de ele. Le privesc ca pe niște bunuri create de ei pentru a-i servi și a câștiga ceva de pe urma lor. Se implică, dar rămân lucizi. Fac ce pot pentru a o dezvolta, pentru ca apoi să o vândă și să înceapă o altă etapă a vieții lor. Ei știu că vânzarea nu e Sfârșitul, ci doar începutul a ceva nou, pentru care se pregătesc din timp.

  1. Plan de iesire din afacere, din timp

O tendință este ca ei să-și facă un „exit-plan” cu câțiva ani înainte de ieșirea efectivă – după cum am vorbit în articolul anterior. Iar planul e simplu: vor vinde afacerea doar când este în creștere și când aceasta va atinge o anumită valoare, pe care au fixat-o în prealabil.

O variantă mai bună a ideii de mai sus este să-și stabilească ieșirea din afacere nu atunci când aceasta va atinge valoarea dorită, ci peste un număr de ani de la momentul conceperii planului (de obicei peste 3 sau 5 ani). În tot acest interval de timp singurul lor obiectiv este să crească valoarea afacerii. Fiecare ședință a board-ului firmei începe cu întrebare: „- Cât a crescut afacerea noastră față de întâlnirea/luna anterioară?”, urmată de „- Ce urmează de făcut pentru a-i crește valoare în luna următoare?”

  1. Plan de ieșire din start

Cei ce pornesc un start-up și vizează finanțarea afacerii lor prin firme de investiții financiare (Venture Capitalists) sau business angels (angel investors) nu pornesc la drum până ce nu își încorporează în planul de afaceri câteva idei despre exitul lor din aceasta. Este și normal, deoarece finanțatorii sunt foarte interesați de cum văd ei propria ieșire (precum și ieșirea finanțatorilor) pentru a-și putea face și ei propriile planuri.

Mi se pare fascinant modul lor de abordare și cum își pregătesc ieșirile. De multe ori chiar lansarea produsului este și momentul vânzării afacerii. Cui o vând? De cele mai multe ori marilor corporații multinaționale pe care le vedem în media.

Desigur și acele corporații au propriile departamente de cercetare-dezvoltare. Și fac eforturi mari pentru a părea firme mici, flexibile, cu spirit antreprenorial. Doar că nu prea reușesc (deoarece au o altă organizare, specifică supraviețuirii ei). Ca urmare, sunt foarte deschise și chiar foarte interesate să cumpere afaceri inedite a căror valoare e cuprinsă între 5-30 milioane USD.

Aceasta e și plaja de valoare pe care un întreprinzător o mai poate controla – i-ar fi foarte greu să o crească dincolo de aceste valori, deoarece acest lucru presupune o schimbare majoră a activității și gândirii întreprinzătorului față de cea de până atunci. Iar corporațiile sunt foarte bune tocmai în această fază: să ducă relativ ușor o afacere de circa 20 milioane la 200 milioane în doar câțiva ani.

Ce fac întreprinzătorii după vânzarea afacerii lor?

Se relaxează și își încarcă „bateriile” o perioadă de timp. De multe ori își iau un an sabatic.

Cei mai mulți vor reveni în afaceri ca business angels, finanțând ideile altora și ajutându-i cu sfaturi pentru realizarea lor.

Foarte puțini însă vor deveni „serial entrepreneur”, adică să se implice activ într-o nouă afacere, la fel cum au făcut-o înainte.

La final, ca de obicei, am o întrebare: „- Cunoscând aceste lucruri, ce se va schimba în afacerea și gândirea ta?”PS: Dar dacă tot te gândești la vânzarea afacerii tale, poate ar fi mai interesant să știi cât de pregătită e afacerea ta pentru vânzare înainte de a intra în procesul de vânzare al acesteia. Mai exact, cât ai putea pierde din prețul ei deja negociat cu un potențial cumpărător, la negocierea finală (imediat după etapa de due diligence) datorită unor aspecte ale afacerii tale nerezolvate din timp? Pentru aceasta completează chestionarul online cu 28 întrebări în următoarele 8-10 minute. Îl găsești aici iar răspunsul va fi instant, în cifre exacte, la terminarea sa. Mult succes în tot ceea ce faci!

Așadar verifică-ți gratuit pregătirea afacerii tale pentru vânzare folosind chestionarul online cu răspunsul pe loc. Succes!

#afaceridesucces #cumvandoafacere #pregatireaafaceriipentruvanzare

0 afișare