16 Octavian Paler Street, Sanmartin, Romania 417495       ferilorincz@thetimetosell.com   |   0040-745-006-277

  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle

© 2025 The Time To Sell

De ce nu îți recomandăm încerci vânzarea afacerii prin anunțuri online?

Răspuns scurt: deoarece nu se vinde.
Mai exact, după circa 18 luni se vând 2-3% din afacerile listate.
Restul ajung să se lichideze.
Da, știm că o afacere mică sau mijlocie, cu o valoare de cel mult 10 milioane Euro se vinde în general prin anunțuri online pe diferite platforme de vânzări de afaceri.
E calea cea mai simplă și ușoară.
Da, știm că o afacere mică sau mijlocie, cu o valoare de cel mult 10 milioane Euro se vinde în general prin anunțuri online pe diferite platforme de vânzări de afaceri.
E calea cea mai simplă și ușoară.
Dacă ai încercat-o, atunci deja știi: te vor suna câțiva curioși, câțiva amatori de chilipiruri și mai mulți agenți imobiliari ce îți oferă să o vândă ei pentru un comision de succes de circa 3%.
Să le luăm pe rând:

Problemele vânzării prin anunțuri online:

  • Foarte puțini investitori serioși urmăresc anunțurile online cu vânzări de afaceri

  • Unele site-uri cer întreprinzătorilor bani pentru a citi mesajele primite de la investitori. Chiar și fără această „taxă”, răspunsurile la cererile adresate de către investitori sunt rare. Astfel se pierd și cele câteva oportunități.

  • Cei mai mulți care răspund sunt persoane ce se oferă să le găsească investitori contra unui comision de succes, amatorii de chilipiruri sau cei „ce doar întreabă”.

Problemele cu intermediarii „doar pentru un comision de succes”:

  • Nu se ​implică foarte mult în vânzarea afacerii. Vor publica și ei un anunț, poate chiar două și așteaptă, la fel ca și tine.

  • Poate dura chiar 2 ani - și poate tot nu ai nicio ofertă concretă.

  • Consideri că nu ai nimic de pierdut cu ei și cu așteptarea. Că nu te costă nimic, plătind doar dacă vor aduce cumpărători. Dar...  

... am făcut un mic studiu pe 27 afaceri de vânzare după 1 an de când au postat anunțuri online. Din acestea 8 afaceri nu mai erau de vânzare deoarece proprietarii lor le-au lichidat la circa o treime din valoarea pe care o ceruseră inițial. 

 

Prețul cerut după 1 an a scăzut la 60-80% din cel inițial după circa 1 an la 14 afaceri. Celelalte 5 aveau prețuri relativ aceleași. Cu toții știm însă cât mai valorează o afacere mică sau cel mult medie a cărui proprietar dorește să o vândă de circa 1 an: cel mult jumătate din cât credea că valorează inițial.

Hai să facem un calcul pentru o afacere cu o valoare de 1 milion de Euro. Dacă nu are o puternică componentă imobiliară, după 1 an pierde circa 500.000 Euro din valoarea ei. Dacă aceasta e și situația ta, atunci vei pierde circa 40.000 Euro în fiecare lună. Chiar nu ai timp de pierdut, așteptând.

Hai să facem câteva comparații între cele 2 modalități de a vinde o afacere:

Rata de succes

Durata procesului de vânzare

Costul la vânzarea unei afaceri estimată la 1 milion Euro

Contactare 20 investitori lunar

20-30%

9-11 luni

7.000 - 11.000 Euro

NU avem comision de succes

Anunțuri online

2-3%

18 luni

30.000 Euro

la un comision de succes de min. 3%

Discuția va dura circa 1 oră. În următoarele 24 ore îți vom trimite evaluarea pregătirii afacerii tale pentru vânzare - mai exact răspunsul la întrebarea: „Cât ai pierde justificat din valoarea afacerii tale dacă ai vinde-o azi?” precum și câteva idei practice de implementat imediat. Tot pe baza discuției noastre începem să-ți întocmim Dosarul Afacerii pentru a putea începe cât mai repede vânzarea, dacă asta îți dorești.

Dacă toate vor corespunde așteptărilor tale, ne plătești și începem contactarea primilor 20 investitori.

Programează-ți discuția aici